Novosti

Koliko košta električna Dacia

Koliko košta električna Dacia
Foto: Dacia promo | Koliko košta električna Dacia
N.N.

Otkako je Dacia predstavila svoj prvi model na struju, mnogi se raspituju za cijenu ovog automobila.

Dacia Spring EV je svojom pojavom probudila nade o jeftinom električnom automobilu za evropsko tržište.

Bilo je logično očekivati od jednog brenda, koji je u Evropi prepoznatljiv po niskobudžetnim vozilima, da i model na struju ponudi po pristupačnoj cijeni.

Čini se da su ova očekivanja bila opravdana, barem kada je riječ o najvećem automobilskom tržištu na Starom kontinentu - Njemačkoj.

Naime, Dacia je u toj zemlji počela da prima narudžbine za verziju Spring Comfort Plus. Ovaj automobil, koji u njemačke prodajne salone stiže tokom jeseni, ima početnu cijenu od 21.790 evra.

Međutim, uz državnu subvenciju, koja u toj zemlji iznosi čak 9.570 evra, električna Dacia će koštati svega 12.220 evra.

Spring Comfort Plus je, između ostalog, standardno opremljen multimedijalnim sistemom sa 7-inčnim ekranom osjetljivim na dodir i navigacijom, zadnjim parking senzorima, zadnjom kamerom, a u cijenu je uračunata i metalik boja.

Kupci kao opciju mogu da naruče i brzi punjač od 30 kW.

Dacia je najavila da će od jeseni u Njemačkoj biti dostupna i jeftinija verzija od pomenute, s obzirom da će bazični Spring Comfort uz subvenciju koštati samo 10.920 evra (osnovna cijena 20.490 evra).

Među standardnim sadržajima su manuelni klima-uređaj i radio-uređaj sa Bluetooth konekcijom, dok se za navedenu cijenu dobija vozilo u osnovnoj, bijeloj boji. Ostale nijanse su dostupne uz doplatu.

Inače, obe verzije su opremljene elektromotorom od 45 KS (33 kW) i 125 Nm, koji se strujom napaja iz baterije kapaciteta 27,4 kWh.

Autonomija u vožnji iznosi 305 km u gradu, a 230 km u kombinovanom režimu (prema WLTP standardu).

Automobil ubrzava do stotke za 19,1 s, prije nego što dostigne maksimalnih 125 km/h.

Za sad nije poznato kada će se Dacia Spring pojaviti u prodaji kod nas i koliko će koštati.

Hipotetički, ukoliko bi se na osnovne njemačke cijene obračunala subvencija koja za električne automobile u Srbiji iznosi 5.000 evra, bazični Spring Comfort bi koštao 15.490, a Spring Comfort Plus 16.790 evra.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije