Novosti

Koliko košta zamjena baterije na električnom automobilu

Koliko košta zamjena baterije na električnom automobilu
Foto: Mercedes promo | Koliko košta zamjena baterije na električnom automobilu

Cijjene zamenskih baterija za električne automobile dostižu vrtoglave sume. Jedno su garancija i garantni rokovi, koji su uglavnom do osam godina ili pređenih 250.000 km, ali šta nakon toga, kada su vozači prepušteni sami sebi?

Holandski Autoweek sproveo je istraživanje u okviru koga je pitao servise koliko košta zamjenska baterija za određene modele.

Iz Tesle, na primjer, nije stigao nikakav odgovor, a cijene ne objavljuju ni Audi, Fiat i Opel. Čak ni Volkswagen ne može ili neće dati tačne cijene baterija.

Nova baterija za modele iz Volkswagenove porodice ID (ID.3 i ID.4) trebalo bi da košta između 10.000 i 15.000 evra. Za starije modele bazirane na MQB platformi, e-Golf i e-Up cijena je između 10.000 i 20.000 evra.

Fluktuirajuće cijene posljedica su složenosti i broja artikala, rekao je portparol Volkswagena.

Smart EQ Mercedes je jedan od rijetkih velikih proizvođača koji je transparentan. Baterija za EQA košta 15.209 evra, za EQS 19.603 evra, a za EQV novi paket košta 27.230 evra.

Zamjenska baterija za ForTwo i Smart EQ ForFour trebalo bi da koštaju 6.538 evra.

Honda naplaćuje 7.283 evra zamjensku bateriju za električni model Honda e. Zamjenska baterija za Dacia Spring košta 6.770 evra.

Cijene za Renault Zoe, Kangoo ZE i Twingo Electric su oko 9.000 evra po "komadu". Za laki gradski automobil Twizy baterija košta oko 4.000 evra.

Manju bateriju modela Leaf (40 kWh) Nissan naplaćuje 10.306 evra, a veliku (62 kWh) 15.516 evra.

Dakle, u zavisnosti od veličine baterije, zamjena može biti prilično skupa, što nije na odmet znati ako, na primjer, planirate kupovinu polovnog električnog automobila.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije