Novosti

Koliko traje farbanje jednog Bugattija

Koliko traje farbanje jednog Bugattija
Foto: Bugatti promo | Koliko traje farbanje jednog Bugattija

​Priprema je najveći dio posla. Isto je i sa Bugattijem. Kada je u pitanju samo farbanje automobila, potrebno je oko 600 do 700 radnih sati. Po automobilu.

"Farbanje hipersportskog automobila zahtjeva ne samo nevjerovatnu stručnost, već i posvećenost i ambiciju da se uvijek ispunjavaju standardi visokog kvaliteta brenda", kaže Sajmon Veterling, Bugattijev specijalista za karoseriju i farbe.

Prije nanošenja prvog sloja boje, Bugattijevi stručnjaci će detaljno pregledati svaki centimetar automobila. Cijela površina se pažljivo pregleda.

Zatim kreće farbanje, a počinje nanošenjem prajmera koji se zatim lagano pjeskari. Na njega je već potrošeno 100 sati, a potrebno je još 100 za pripremu, uključujući proces nanošenja transparentne boje i ponovno pjeskarenje.

Tek tada počinje nanošenje prvog sloja farbe.

Nakon farbanja svih panela vozila, počinje novi pregled. Gleda se sve, od nijanse, hrapavosti do bilo kakve nesavršenosti.

Ista nijansa se mora postići na različitim materijalima, metalnim i dijelovima od ugljeničnih vlakana. A to je ponekad veoma teško postići.

Sljedeća faza je poliranje automobila. Traje četiri dana. A onda još jedna kontrola koja traje nekih desetak sati, prenosi b92.

Tek tada automobil može dobiti prelaznu ocjenu i zeleno svjetlo za isporuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije