Novosti

Konačno predstavljen novi "putinmobil"

Konačno predstavljen novi "putinmobil"
Foto: Ilustracija | Konačno predstavljen novi "putinmobil"

Još od Jeljcina i ZIL-ove opake limuzine Rusija nije imala dostojnu limuzinu, a projekt Kortež je to promijenio.

Putin je u svoj četvrti predsjednički mandat uplovio jači nego ikada prije. Jača je i zemlja koju predstavlja, a to možda najbolje ocrtava nova predsjednička limuzina.

Rolls Royce i Mercedesova S klasa su morali da ustuknu, ali su zato bili prava inspiracija za stvaranje Kortezha ili Korteža.

To je projekat predsjedničke limuzine, koji je sada, nepunih šest godina nakon starta, na svijet donio prvi i najveći plod. 

Predsjednička limuzina je tek početak projekta velikih apetita, projekta koji bi trebalo da osigura prestižne limuzine u hiljadama primjeraka. Dakako, u osjetno oskudnijem izdanju od Putinovog, ali i dalje vrlo uvjerljivom.

Pritom limuzina nije jedina predviđena planom, nego će je pratiti SUV i svojevrsni monovolumen, a cijena bi trebalo da se kreće oko 100.000 evra.

I dok limuzina sprijeda pojavom podsjeća na Phantom, pa i Chrysler 300, sa zadnje strane je uzor jasno nađen u S klasi. Ispod poklopca je V12, koji uz turbinsku pomoć daje više od 850 KS, a razvijen je u saradnji s Porscheom.

Rusi su razvili devetostepeni automatski mjenjač putem kojeg se osiguravaju uzorne performanse ove teško oklopljene krstarice. Putinova krstarica navodno teži i do devet tona.

Podsjetimo, zadnja predsjednička limuzina iz domaćih pogona je bio ZIL-41052 za predsjednika Gorbačova. Iako na osnovama iz 1970-tih, na usluzi je bila i predsjedniku Jeljcinu, i to sve do 1995. godine, kada je ulogu predsjedničke limuzine preuzela S klasa. 

(Index.hr)
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije