Novosti

Koncept Dodge Charger Daytona SRT ulazi u nove vode

Koncept Dodge Charger Daytona SRT ulazi u nove vode
Foto: Printscreen/YouTube | Koncept Dodge Charger Daytona SRT ulazi u nove vode

​Pomalo zaboravljeni brend Dodge je proteklih dana bio glavna tema u automobilskoj industriji.

I to ne zato što je kao predstavio nešto novo i moderno, već najviše iz razloga što je bio "primoran" da se riješi svojih najpopularnijih modela.

Pričamo o onima pod kodnom oznakom LX kao što su Dodge Charger i Challenger i Chrysler 300, koji su tokom posljednjih petnaestak godina pronašli preko tri miliona uglavnom zadovoljnih mušterija.

Nažalost, svi će u penziju nakon 2023. godine jer više ne zadovoljavaju zakone po pitanju izduvnih gasova, pa se američka divizija velikog Stellantisa potrudila da im pruži dostojan oproštaj sa nekoliko specijalnih izdanja.

Malo toga smo mogli da čujemo o planiranim nasljednicima tokom godina, osim naravno onog podatka da će biti na struju.

I evo ga novitet konačno ispred nas pod imenom Dodge Charger Daytona SRT. Dugačko ime mnogobrojnih legendi unutar korporacije Chrysler svakako.

Charger je vjerovatno najveća legenda Dodgea u istoriji, Daytona je bilo njegovo specijalno izdanje visokih performansi, a koje je ime dobilo po istoimenoj stazi u američkoj saveznoj državi Floridi, a ovo "SRT" skraćenica za tim Street & Racing Technology koji je tokom prethodne dvije decenije predstavio dosta kultnih modela.

Novi Charger je donio rješenje za jednu od rijetkih mana sadašnjeg istoimenog modela, a to je broj vrata.

Mnogi su ga kritikovali što ih je imao četvoro, najviše iz razloga što je original iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka imao samo dvoje.

Ako to nije dovoljno, onda će nas retro stil svakako oduševiti, posebno autora ove priče koji smatra da je Charger iz 1968. godine najljepši među takozvanim "mišićavim automobilima". Ponovo vidimo skrivene farove i svetlosne grupe širom celog vozila.

Ovaj novi svakako donosi unapređenja, kao što su 21-inčne felne i kočnice Brembo, a jedna od izmjena je na došla i na račun samog stila. Da, ima dvoje vrata kao legendarni predak, ali je takođe heč radi veće praktičnosti.

Zatim dolazimo i do enterijera koji zapravo djeluje kao da je spreman za serijsku proizvodnju. Kožna sjedišta, 12,3-inčni monitor i volan sličan sadašnjim modelima će vjerovatno biti prenijeti i na drumsku verziju, mada nismo sigurni koliko će crveno osvjetlenje širom vozila biti jednake sreće.

Charger bi komotno mogao da smjesti pet odraslih osoba sa dovoljno prostora u prtljažniku.

Dodge nije bio voljan da priča o onome što nas najviše interesuje. Naravno, pričamo o mehanici, pa tako u vrijeme pisanje ove priče znamo da je električni sistem koji radi na naponu od 800 voliti i da je pogon na sva četiri točka. Charger će biti prvi model brenda koji će doći s nečim što se zove "eRupt", a u pitanju je mjenjač sa više brzina. Pružaće i završetke izduvnih cijevi nazvane "Fratzonic Chambered".

Zašto je tako nešto uopšte potrebno električnom automobilu? Pa sudeći po čelnicima američkog brenda - da se popuni doživaljaj i dobije osjećaj vožnje klasičnog vozila u modernom izdanju, a takva iluzija ne bi bila moguća bez zvuka, pa makar on bio i lažni.

Dodge nam obećava da će novi Charger biti brži od sadašnjeg u izdanju Hellcat, kome je potrebno samo 3,5 sekundi da stigne od nule do 100 km/h i da dostigne maksimalnu brzinu od 320 km/h.

Možda jedino nejasno pitanje je ono kakvu ulogu će ovaj koncept imati u budućnosti modela Challenger. Ako je Charger planiran sa dvoje vrata, da li će brend imati dva kupea, ili će pak nasljednik Challengera (bez obzira po kojim imenom se prodavao) pripadati nekoj potpuno novoj kategoriji?

Ranije su postojale najave da ćemo ga vidjeti na platformi marke Alfe Romeo, i to s osjetno manjim dimenzijama kako bi konkurisao Toyoti GT. Serijska proizvodnja će startovati 2024. godine, a do tada ćemo sigurno dobiti odgovore na mnogobrojna pitanja, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije