Novosti

Kragujevac nastavlja da proizvodi Fiat 500 L

Kragujevac nastavlja da proizvodi Fiat 500 L
Foto: FIAT promo | Kragujevac nastavlja da proizvodi Fiat 500 L

Proizvodnja Fiata 500L u fabrici Fiat Krajsler Automobili Srbija (FCA) nastavljena je jutros u 6.00 poslije dvonedjeljne pauze, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu te fabrike.

Predsjednik tog sindikata Saša Djordjević rekao je da je proizvodnja nastavljena u dvije smjene i u dosadašnjem obimu, i „sa traka će silaziti“ 400 vozila dnevno. Proizvodni radnici FCA bili su poslati na plaćeno odsustvo 28. maja.

Đordjević je rekao da se očekuju konkretni planovi za Fiatovu fabriku u Srbiji što će, kako je dodao, biti predviđeno strateškim planom kompanije „Stellantis“, koji će obuhvatiti i fabrike u Turskoj, Italiji, Poljskoj i drugim zemljama. On je rekao da bi taj strateški plan trebalo da bude predstavljen za nekoliko mjeseci.

Prema njegovim riječima, u vezi sa perspektivom proizvodnje u Kragujevcu menadžment kompanije donijeće odluku nakon što napravi procjenu prema potražnji vozila kao i ekološkoj regulativi u Evropi. On je uvjeren da će u kragujevačkoj fabrici biti pokrenuta proizvodnja novog modela vozila koje će biti na električni pogon, ali i da će kompanija odlučivati o „sudbini proizvodnje“ Fiata 500 L.

Đordjević smatra da definitivno prolazi vrijeme „klasičnih“ automobila i da je budućnost u vozilima „na struju“, te slijedi i prilagođavanje kragujevačke fabrike.

Prema Đordjevićevim rečima, kompanija će svakako procijeniti da li joj je potrebno da paralelno sa proizvodnjom novog, električnog automobila, zadrži i proizvodnju „500L“ naredne dvije, tri godine. On pretpostavlja da bi u tom slučaju 500L bio rađen isključivo kao hibrid, za šta su, tvrdi on, potrebna velika ulaganja.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije