Novosti

Kraj za Ford Mondeo

Kraj za Ford Mondeo
Foto: Ford | Kraj za Ford Mondeo

Ford je prošle godine već prekinuo proizvodnju američkog Fusiona, dok će krajem marta 2022. godine prestati i proizvodnja njegovog evropskog brata Mondea.

Kompanija je saopštila da će sljedeće godine prekinuti proizvodnju aktuelnog Mondea (limuzine i karavna) u fabrici u španskoj Valensiji, i to zbog sve većih promjena u željama kupaca, piše Autoblog.

Drugim riječima, zbog rasta popularnosti SUV/crossover modela i pada interesovanja za klasičnim limuzinama (segment tržišta u kome se nalazi Mondeo je od 2000. godine do danas smanjen za oko 80 odsto).

Treba podsjetiti da je Mondeo prve generacije u Evropi predstavljen početkom 1993. godine (kao zamjena za dotadašnju Sierru), kao i da je do sada na Starom kontinentu prodato oko 5 miliona Mondea (svih generacija zajedno).

Mondeo će inače ostati u proizvodnju u Kini (vjerovatno još nekoliko godina), gdje je prošle godine prošao kroz još jednu restilizaciju.

S druge strane, Ford je saopštio da će Valensiji nastaviti da proizvodi MPV modele Galaxy i S-Max.

Na kraju, Ford će kao indirektnu zamjenu za evropski Mondeo i američki Fusion ponuditi novi model, i to u vidu povišenog karavana. Ovaj novitet se očekuje do kraja 2021. godine, ali ostaje pitanje imena pod kojim će se prodavati.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije