Novosti

Kraj za Ladu Nivu sa petoro vrata, i legende moraju da odu

Kraj za Ladu Nivu sa petoro vrata, i legende moraju da odu
Foto: AvtoVAZ promo | Kraj za Ladu Nivu sa petoro vrata, i legend moraju da odu

Čak i legende jednom moraju da odu u penziju.

AvtoVAZ planira da u decembru okonča proizvodnju Nive sa petoro vrata, piše Carscoops.

Ljubitelji ruskog terenca ipak ne treba mnogo da brinu s obzirom na to da će "standardna" Lada Niva sa troja vrata nastaviti da se izrađuje dok ne stigne njen nasljednik, čija je premijera najavljena za 2024. godinu.

Verzija Nive sa petoro vrata, fabričke oznake VAZ-2131, jedna je od raznih varijanti koje su se pojavile sredinom devedesetih.

Uprkos tome što je ovaj model nudio više prostora za noge za putnike pozadi - zahvaljujući znatno dužem međuosovinskom rastojanju (+500 mm), nije se baš najbolje prodavao jer je od 1993. sa proizvodne trake sišlo svega 100.000 jedinica, od ukupno tri miliona prodatih primeraka Nive od 1977.

Činjenica je da većina kupaca preferira "klasičnu" Nivu sa troja vrata s kratkim međuosovinskim rastojanjem, koja je sposobnija u vožnji van asfalta, lakša i ekonomičnija.

Naime, bez obzira na veličinu karoserije, Lada Niva je opremljena (drevnim) 1,7-litarskim motorom sa 83 KS (61 kW) i 129 Nm obrtnog momenta.

Inače, AutoVAZ je zbog problema sa dobavljačima zaustavio proizvodnju Nive sa petoro vrata u februaru, da bi je ponovo pokrenuli u martu.

Izvještaji sada govore da je fabrika prestala da prima porudžbine za ova vozila prošle nedjelje kako bi uspjela da izradi sve da sada naručene automobile, prije nego što se proizvodnja zauvijek završi u decembru.

U Rusiji, Lada Niva Legend sa petoro vrata trenutno se nudi u Classic, Luxe, Urban i Black Series paketu opreme, s cijenama u rasponu od 10.550 dolara do 11.750 dolara.

Najskuplja varijanta, između ostalog, dolazi opremljena alu-felgama od 16 inča, integrisanim plastičnim branicima, svjetlima za maglu, grijanim prednjim sjedištima, prozorima s električnim podizačima, grijanim retrovizorima i klima-uređajem.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije