Novosti

Kraj za Mazdu CX-3 u Evropi

Kraj za Mazdu CX-3 u Evropi
Foto: Santa3/Pixabay | Kraj za Mazdu CX-3 u Evropi
N.N.

Proizvodnja Mazde CX-3 za evropsko tržište okončaće se u decembru.

U maju se Mazda oprostila od modela CX-3 u Sjedinjenim Državama, a sada stiže vijest da će najmanji krosover ove kompanije krenuti istim putem i u Evropi.

Informaciju je prvi objavio poljski magazin Auto katalog, navodeći kao izvor šefa odjeljenja za odnose s javnošću Mazde Poland, koji je potencijalnim kupcima ovog automobila na Starom kontinentu sugerisao da je "bolje da požure, jer će (CX-3) biti ukinut do kraja godine".

Isti izvor precizira da će se proizvodnja Mazde CX-3 za Evropu okončati u decembru. Ova vijest i nije previše iznenađujuća s obzirom da Mazda već neko vrijeme u ponudi ima komforniji, a ne značajno skuplji CX-30 u svom portfoliju.

To ne znači da se CX-3 potpuno ukida jer u svijetu postoje i druga tržišta na kojima Mazda prodaje svoj mali krosover. U stvari, CX-3 je nedavno osvježen u Japanu gdje je dobio specijalno izdanje nazvano Super Edgy.

Nejasno je kakvu budućnost Mazda ima na umu za CX-3 s obzirom na novu strategiju i najavu nekoliko novih SUV modela za američko i evropsko tržište.

Japanski proizvođač nedavno je saopštio da će "CX" familija značajno narasti u naredne dvije godine. Dok će budući CX-50 biti mehanički povezan sa CX-30, modeli CX-60, CX-70, CX-80 i CX-90 će biti bazirani na novoj platformi sa pogonom na zadnje točkove i rednim 6-cilindarskim motorima.

Ove veće SkyActiv-X benzinske i SkyActiv-D dizel jedinice se razvijaju tako da podrže plug-in hibridne opcije.

Inače, Mazda CX-60 i Mazda CX-80 biće predstavljeni na evropskom tržištu, a CX-70 i CX-90, kao i CX-50 iz grupe manjih krosovera, biće ponuđeni kupcima u Sjedinjenim Državama.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije