Novosti

Kritike Volkswagenu zbog rasističke reklame

Kritike Volkswagenu zbog rasističke reklame
Foto: Pixabay | Kritike Volkswagenu zbog rasističke reklame

Njemački automobilski koncern Volkswagen izvinio se zbog jedne internetske reklame koja je izazvala brojne negativne reakcije zbog, kako su mnogi ocijenili, rasističkog sadržaja, prenijeli u četvrtak njemački mediji.

"Video je pogrešan i neukusan. Stidimo se zbog tog objavljivanja i ne možemo objasniti kako je do toga došlo", saopštio je koncern Volkswagen.

Video spot, koji je napravljen specijalno za distribuciju preko Instagrama, prikazuje animaciju u stop-motion tehnici, s likom crnog čovjeka kojeg kroz spot vodi velika bijela ruka i na kraju ga ubaci u kuću ispred koje je parkiran Volkswagenov model Golf.

Animirana slova koja se pretapanjem pojavljuju pred kraj spota u jednom trenutku jasno ispisuju uvredljivi rasistički pojam "Neger" (Crnčuga).

Portparol inicijative Crni građani Njemačke Tahir Della izjavio je kako spot ima "totalno rasistički" učinak.

Premijer savezne pokrajine Donja Saska Stefan Veil, koji zbog državnog suvlasništva sjedi u upravnom odboru Volkswagena, spot je nazvao "nedvosmisleno rasističkim i uvredljivim" te najavio raspravu na čelu koncerna na tu temu.

Komentari po društvenim mrežama Volkswagenu prebacuju licemjerje jer je u prvoj reakciji na kritike da se radi o rasističkom videu koji asocira i na kolonijalnu istoriju Afrike, automobilska kompanija reagovala s nerazumijevanjem.

"Vjerovatno možete pretpostaviti da smo šokirani i iznenađeni činjenicom da je naš Instagram Story do te mjere shvaćen pogrešno", saopštila je kompanija početkom sedmice, kada su se pojavile prve kritike po društvenim mrežama.

Volkswagen je u izvinjenju takođe naveo da se "ako ni zbog čega drugog, a ono zbog povijesti koncerna" u Wolfsburgu oprezno odnose prema ovakvim temama.

Volkswagen je nastao kao projekt nacističkog režima s ideološkom pozadinom, namijenjen snabdijevanju građana Njemačke automobilima. VW je bio aktivan i u proizvodnji ratnih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije