Novosti

Lada 4x4 odlazi sa evropskog tržišta

Lada 4x4 odlazi sa evropskog tržišta
Foto: N.N. | Lada 4x4 odlazi sa evropskog tržišta

Rusko terensko vozilo Lada 4x4 uskoro će nestati iz Evrope, jer ne zadovoljava ekološke standarde.

Donedavno ovo vozilo se još moglo kupiti u nekim evropskim zemljama, na primjer, u Njemačkoj, gdje je osnovna verzija koštala 11.990 evra, a model 4x4 Taiga 12.590 evra.

Prema podacima portala CarSalesBase.com, u 2019. godini u Evropi je prodato 2,9 automobila Lada 4x4, što je bio najbolji rezultat za posljednjih devet godina. Još 625 vozila prodato je tokom prva četiri mjeseca 2020. godine. Vozila koja dolaze na evropsko tržište imaju isti motor koji je dostupan i u Rusiji: benzinski motor od 1,7 litara sa 83 konjske snage.

Donedavno brend Lada u Evropi je prodavao i druge modele, kao što su Vesta i Vesta Cross, ali i oni su napustili tržište. Tako se AvtoVAZ definitivno oprostio od evropske klijentele, što je potvrdio i njemački distributer Lada Automobile GmbH Deutschland. Izvijestan broj vozila distributeri još imaju na lageru, ali i to će uskoro biti rasprodato.

Povratak modela Lada u Evropu teško je predvidjeti. To nije u skladu sa novom strategijom alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, u kojoj se nalazi i AvtoVAZ. Prema planu alijanse, dominantnu poziciju na evropskom tržištu zauzeće Renault i Dacia.

(Ruska reč)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije