Novosti

Lamborghini bi mogao da lansira prvi superautomobil tokom 2027. godine

Lamborghini bi mogao da lansira prvi superautomobil tokom 2027. godine
Foto: Lamborghini promo | Lamborghini bi mogao da lansira prvi superautomobil tokom 2027. godine
N.N.

Lamborghini nas je navikao da uvijek bude u lijevoj traci, pa tako ide i u prenesenom smislu. Mislimo na razvoj prvog električnog vozila s logotipom marke, koje bi na tržište moglo da dospije 2027. godine. Uprava italijanske kompanije je potvrdila planove o razvoju ovog baterijskog modela, na koji način smo dobili i konfirmaciju o tranziciji ka elektromobilnosti i u segmentu superautomobila.

Izvršni direktor kompanije Lamborghini, Stefan Vinkelman, je u nedavnom intervjuu za medij Yahoo Finance, izjavio da bi prvi električni model marke mogao biti lansiran 2027. ili 2028. godine, uz napomenu da se dolazak hibrida očekuje i ranije. Juče smo pisali o tome da je jedno istraživanje pokazalo da su vještačka goriva stranputica automobilske industrije, ali to istraživanje, ili nije čitao, ili se nalazi ne slažu s biznis planom grupacije VW, pa je Vinkelman podržao ideju o sintetičkim energentima za konvencionalne automobile.

"Nadamo se da će biti data prilika sintetičkim gorivima koja su neutralna s aspekta CO2. Šira rasprostranjenost ovog proizvoda bi omogućila da imamo alternativu i za naše super sportske automobile. Ne moramo sada odlučivati na ovu temu, zato što u ovom trenutku to gorivo nije dostupno, a ne znamo ni da li će ikada biti dovoljno održivo kako bi nam bilo korisno", izjavio je on.

Ali, dok je sudbina konvencionalnih superautomobila trenutno u ravnoteži, perspektiva električnog Lamborghinija uzbuđuje automobilsku industriju svijeta. Kako se navodi u medijskim izvještajima, model koji se najavljuje će biti smješten u električni segment GT, uz raspored sjedenja 2+2. Ideja je da vozilo bude razvijeno u saradnji s kolegama iz grupacije, onim koji platu primaju od Porschea.

Ranije ove godine smo čitali o ciljevima elektrifikacije marke Lamborghini, kada je objavljena namjera o ulaganju od 1,5 milijardi evra za te namjene. Tada smo po prvi put i čuli o mogućnosti da bi u kasnijoj fazi ove decenije mogao biti predstavljen i čisto električni adut italijanske marke, prenosi AutoRepublika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije