Novosti

Lamborghini opozvao 2.133 Urusa: Hauba otpala zbog loših zakovica

Lamborghini opozvao 2.133 Urusa: Hauba otpala zbog loših zakovica
Foto: Lamborghini | Lamborghini opozvao 2.133 Urusa: "Haube" otpala zbog loših zakovica

Lamborghini je objavio opoziv SUV-a Urusa jer bi se poklopac motora mogao da se otvori ili odvoji od vozila pri visokim brzinama.

Opoziv, koji uključuje modele Urus Performante i Urus S proizvedene 2023. i 2024. godine, odnosi se na 2.133 vozila, ali proizvođač automobila vjeruje da samo dva odsto od njih zaista i ima ovaj problem.

Konkretno, problem je u zakovicama brave poklopca motora. Lamborghini je otkrio da zakovice nisu dovoljno sigurne zbog "nepostojanog procesa proizvodnje kod dobavljača".

Pri brzinama iznad 150 km/h veliki protok vazduha stvara šupljinu između "haube" i branika što pravi pritisak na bravicu koja pod opterećenjem može da popusti.

Otvaranje poklopca motora pri tako velikim brzinama je itekako opasno kako za vozača koji vozi to vozilo tako i za ostale učesnike u saobraćaju jer sa "haubom" zalijepljenom za vjetrobransko staklo ne vidi kuda ide.

Lamborghini je prvi put saznao za ovaj potencijalni problem prošlog agusta kada je primio dvije reklamacije pod garancijom a koja su se ticala neusklađenosti "haube" i blatobrana na Urusu.

Italaijanski proizvođač je pokrenuo istragu s dobavljačem ali nisu uspjeli da pronađu nijedna novi takav slučaj. Ipak, u februaru se dogodila prva nezgoda kada je na jednom Urusu u Indoneziji pri velikoj brzini potpuno otpala "hauba". Lamborghini je tada pokrenuo novu istragu i otkrio neispravne zakovice pa će

pozvati kupce da u naredna dva mjeseca odvezu svoje automobile u servis na pregled i eventualni popravak. Dobavljač je početkom drugog mjeseca počeo da izrađujerobusnije dijelove za Urus tako da modeli proizvedeni nakon toga nisu više pogođeni ovim problemom, prenosi Autoklub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije