Novosti

Lambroghini razmatra nasljednika modela Espada

Lambroghini razmatra nasljednika modela Espada
Foto: N.N. | Lambroghini razmatra nasljednika modela Espada

Ova godina ide putem da postane osma zaredom u kojoj je Lamborghini imao rast prodaje, a isporuke za 2018. se procjenjuju na oko 5.500 automobila.

Ukoliko se desi, to bi bilo veliko povećanje u poređenju sa prošlogodišnjim rekordom od 3.815 jedinica, a to je uglavnom zahvaljujući lansiranju Urus SUV-a. Početni plan proizvođača bio je da napravi 3500 primjeraka godišnje od LM002-ovog duhovnog nasljednika, ali ljestvicu već polako podižu na 4.000-4.500 jedinica.

Ovo je za Automotive News Europe otkrio šef kompanije Stefano Domenicali, koji je otkrio i neke druge zanimljive detalje. Jedna trećina kupaca Urusa već ima neki brzi SUV poput Porsche Cayenne Turbo ili Bentley Bentayga, dok dvije trećine kupca već ima 4-6 automobila u garaži.

Zbog snažne potražnje Urusa i nategnutih kapaciteta Lamborghinija dodavanje četvrtog modela u lineup nije baš prioritet. Ipak, nije da baš u komapniji ne razmišljaju o 2+2 varijanti a Domenicali priznaje da razmišljaju o grand toureru:

"Naporno radimo na kombinovanju visokih performansi sa prostornom unutrašnjošću i udobnošću u vožnji u paketu koji dizejnerski treba da bude impresivan i visoko efikasan u smislu aerodinamike."

On je dodao da ne žure se predstavljanjem modela koji bi bio duhovni nasljednik modela Espada, a ciljevi su da dođe na tržište negdje 2025-2027. Tu je i problem nalaska idealnog pogona za ovaj model budući da je automobilska industrija uplivala u elektrifikaciju, pa Lamborghini ne može ignorisati ove trendove osobito zbog strožijih regulativa.

Domenicali je priznao da je čisto električni 2 + 2 GT moguć, ali samo ako se ponudi uz plug-in hibridni pogon. Iako kompanija nije primila zahtjeve od kupaca koji žele kupiti potpuno električni superautomobil, Lamborghinijev šef kaže da se stvari mogu promijeniti do sredine naredne decenije i do tada žele da budu spremni.

(Cgauto.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije