SP Qatar 2022.

Novosti

Lancia priprema tri nova modela, uključujući električni krosover

Lancia priprema tri nova modela, uključujući električni krosover
Foto: Lancia promo | Lancia prirpema tri nova modela, uključujući električni krosover
N.N.

​Ljubitelji legendarnog italijanskog brenda imaju razloga da se raduju.

Lancia se priprema za lansiranje tri nova modela u narednih šest godina, uključujući novi Ypsilon (2024.), potpuno novi model Aurelia (2026.) i nasljednika Delte (2028.).

Aurelia će svakako biti najvažniji novitet za italijanski brend, s obzirom da je u pitanju potpuno električni krosover.

Aurelia će takođe biti vodeći model brenda Lancia, jer će zauzeti mjesto u vrhu ponude ove čuvene italijanske marke.

Zvanično je potvrđeno da će model imati dužinu 4,6 metara.

Lancia navodi i da će ovaj auto krasiti "avanturistički stav", jer će u spebi spajati karakteristike putničkog automobila i SUV vozila.

Kada je riječ o dizajnu karoserije, Lancia Aurelia će imati siluetu krosover-fastbeka, sličnu modelima Peugeot 408, Citroen C5 X i najavljenoj Opel/Vauxhall Manti.

Podsjećamo da se Lancia obavezala da će postati isključivo električni brend do 2028. godine, a Aurelia će biti ekskluzivno ponuđena u EV obliku odmah od svog debija 2026.

Dok su drugi Stellantis krosoveri slične veličine bazirani na EMP2 platformi, Aurelia će najvjerovatnije biti zasnovana na novijoj arhitekturi STLA Medium.

Sudeći po pozicioniranju brenda, podešavanje ogibljenja će vjerovatno biti fokusirano na udobnost, a ne za sportsku vožnju, ostavljajući modelima marke Alfa Romeo da ispune tu ulogu.

Prema Stellantisu, STLA Medium će nuditi do 700 km autonomije u vožnji ako se koriste veće baterije, koje su inače u rasponu kapaciteta 87-104 kWh. Mehanička platforma će moći da ponese jedan ili dva elektromotora, snage između 204 KS (150 kW) i 449 KS (330 kW).

Debi električnog krosovera sa značkom Lancia zakazan je za 2026. Međutim, prije njega će na tržište stići novi Ypsilon, koji će se pojaviti 2024.

Ovaj model će nam otkriti i novi dizajnerski jezik brenda, koji će takođe biti primenjen na modelu Aurelia, prenosi b92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije