Novosti

Leteći automobili poletjeli iz Slovačke (VIDEO)

Leteći automobili poletjeli iz Slovačke (VIDEO)
Foto: Screenshot/Instagram | Leteći automobili poletjeli iz Slovačke (VIDEO)

Od Džejmsa Bonda, preko Blejd ranera i Povratka u budućnost, do Petog elementa i Harija Potera, leteći automobili su godinama postojali samo u blokbasterima naučne fantastike. Polako, ali sigurno, oni postaju stvarnost, sa nekoliko firmi koje se nadmeću da budu prve koje će lansirati komercijalno leteće vozilo.

Jedna od tih firmi je slovačka kompanija "KleinVision", sa svojim AirCar-om. Futurističko vozilo opisano je kao "prvi sertifikovani leteći automobil na svijetu" i već je dobio sertifikat za letenje u Slovačkoj nakon što je završio više od 200 polijetanja i slijetanja tokom 70 sati rigoroznog testiranja leta prema standardima Evropske agencije za bezbijednost vazduhoplovstva (EASA).

Ovo vozilo može da se transformiše iz drumskog vozila u avion, za manje od tri minuta i tako omogućiti korisnicima da uživaju u fleksibilnosti putovanja po zemlji i u vazduhu.

Tehnologija koja stoji iza AirCar-a sada je za nepoznati iznos prodata kineskoj firmi Hebei Jianxin Flying Car Technology Company, za koju "KleinVision" tvrdi da će "ubrzati napredak ka masovnoj proizvodnji letećih automobila na tržištu".

Ovaj licencni ugovor daje kineskoj kompaniji ekskluzivna prava na proizvodnju i distribuciju letećih automobila koristeći tehnologiju "KleinVision-a" unutar "specifičnog" - još uvijek neotkrivenog - geografskog regiona. Hebei Jianxin Flying Car Technology Company ima svoj aerodrom i školu letenja, što ukazuje na ozbiljne namjere da postane ključni igrač u industriji letećih automobile, prenosi "Politikin magazin".

Specifikacije letećeg AirCar-a uključuju:

Motor: Prototip 1 ima motor sa fiksnim propelerom od 160 konjskih snaga, ali Prototip 2 će biti opremljen motorom od 300 konjskih snaga.

Maksimalna brzina: od 160 do 300 kilometara na sat

Domet: 1.000 kilometara

Maksimalna visina leta: 2,5 kilometra

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Očekuje se da će AirCar biti dostupan za prodaju već 2025. godine, sa cijenom od oko 235.000 funti. Ovo bi moglo značiti da će leteći automobili uskoro postati dostupniji široj javnosti, što bi moglo revolucionisati način na koji razmišljamo o budućim putovanjima i mobilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije