Novosti

Liban predstavio prvi 100 odsto električni automobil

Liban predstavio prvi 100 odsto električni automobil
Foto: Pixabay | Libanon predstavio prvi 100 odsto električni automobil
N.N.

U Libanu koji je zahvatila nezapamćena kriza i čija je elektromreža među najlošijima u svijetu, u subotu je javnosti predstavljen prvi "100 odsto" električni automobil proizveden u toj zemlji.

Ovo je "prvi domaći automobil", rekao je predlagatelj projekta Džihad Mohamad, palestinski preduzetnik rođen u Bejrutu, na predstavljanju u okolini Khaldea, južno od Bejruta.

Automobil futurističkog oblika nazvan "Quds rise", što je naziv za Jerusalem, na kojemu je naslikan Hram na stijeni, na Platou džamija u Svetome gradu, "u cijelosti" je libanonski proizvod, dodao je Mohamad.

Masovna proizvodnja ovog automobila treba početi na ljeto, rekao je.

Pošto je stekao bogatstvo u sektoru telekomunikacija u Kanadi i u graditeljstvu u zemljama Persijskog zaliva i u Iraku, palestinski preduzetnik je odlučio okušati sreću u automobilskoj industriji.

U Libanu, gdje su nakon građanskog rata 1990. gotovo svakodnevni prekidi u distribuciji struje, stanovnici moraju imati svoje agregate jer na otklanjanje kvara treba čekati i više od 12 sati u danu.

Ista sudbina čeka i Mohamada. Stotinjak punionica koje planira postaviti širom zemlje priključiće se na privatne agregate koje će u doglednoj budućnosti pokretati Sunčeva i energija vjetra.

Cijena automobila je 30.000 dolara ili 360 miliona libanonskih funta po kursu na crnom tržištu, nakon sloma domaće valute koja je u 18 mjeseci izgubila više od 85 odsto vrijednosti prema zelenoj novčanici.

(24sata.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije