Novosti

London dodatno oporezuje dizel vozila

London dodatno oporezuje dizel vozila
London dodatno oporezuje dizel vozila

LONDON - Vlasnici automobila na dizel pogon u Londonu će uskoro morati da plate dodatni porez od 11,5 funti dnevno (14,5 evra) na već postojeću taksu za ulazak u uži centar grada, ukoliko taj prijedlog gradonačelnika Londona, Borisa Džonsona, dobije "zeleno svjetlo".

Cilj njegovog prijedloga je da se smanji zagađenje vazduha, koje je u Londonu trenutno iznad propisanih graničnih vrijednosti, piše britanski list Gardijan.

Džonsonov plan je, prema ocjenama Gardijana, dio ambicioznog programa borbe protiv zagađenja u Londonu, poznatijem kao "Zona ultra niske emisije štetnih gasova (ULEZ)", a u okviru kojeg je planirano da do 2020. centralni London postane zona u kojoj su dozvoljena vozila sa nimalo ili minimalno emisije štetnih gasova tokom radnog vremena.

"Morate imati porez koji će napraviti razliku. Moramo da poboljšamo naš kvalitet vazduha", rekao je Džonson za Radio BBC, i dodao da se o visini tog dodatnog poreza trenutno raspravlja.

"Imamo velike probleme sa kvalitetom vazduha u Londonu, poput mnogih drugih velikih gradova širom svijeta. Imamo ljude koji prerano umiru, kršimo evropske smjernice", zaključio je Džonson.

Iz ovog poreza će, prema njegovim riječima, jedino biti izuzeta dizel vozila koja ispunjavaju nove evropske standarde, dok će vlasnici automobila s pogonom na benzin, koji su registrovani prije 2006, takođe morati da plaćaju ovaj porez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije