Novosti

Lotus istovremeno poslao u penziju tri modela

Lotus istovremeno poslao u penziju tri modela
Foto: Lotus promo | Lotus istovremeno poslao u penziju tri modela

Britanska marka otvara prostor za nova uzbudljiva vozila koja će plasirati u narednim godinama.

Lotusovi modeli Elise, Exige i Evora otišli su zajedno u istoriju. Od pomenutih, prvi je u proizvodnju ušao Elise 1996. godine, zatim Exige četiri godine kasnije, dok je Evora stigla 2009. godine.

Na kraju karijere, Elise je uspio da prikupi 35.124 registracije, Exige 10.497, a Evora 6.117 prodatih primjeraka. Ukupno su sva tri automobila uspjela da prikupe 51.738 isporučenih jedinica. Riječ je o velikom uspjehu za Lotus, jer to predstavlja gotovo polovinu od svih vozila koje je britanski brend stvorio u svojoj istoriji.

Suštinski, brojke bi trebalo da budu nešto veće, jer Lotus nije uračunao četvorotočkaše koje je proizvodio za tuđ račun. Sa tim u vidu, konto bi se uvećao za još 9.715 vozila koje je Lotus proizvodio za Teslu (prvi Roadster), kao i Daewoo i Vauxhall.

Sa odlaskom navedene trojke, Britanci počinju velike radove u fabrici koja prolazi detaljne izmjene i dobija nove robote. Sve je to dio priprema za proizvodnju novog modela Emira. Lotus očekuje da će na godišnjem nivou prodavati oko 5.000 jedinica tog automobila, a proizvodnja bi trebalo da počne tokom sljedećeg proljeća, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije