Novosti

Mack predstavio novi šleper i kiper

Mack predstavio novi šleper i kiper
Foto: Mack promo | Mack predstavio novi šleper i kiper
N.N.

Američki Mack je dugogodišnji dobavljač kamiona za potrebe američke vojske. Sada imamo vijest da je kompanija predstavila zanimljiv model osmišljen kombinovanjem dva civilna modela i njihovim uklapanjem.

U pitanju je šezdesetotonski šleper Mack Line Haul. Odrednica "60-tona" znači da je to parametar nosivosti šlepera, a kada bi se podatak preveo u metričke tone, to bi bilo 54.4 tona. Najveća dozvoljena težina drumske kompozicije iznosi 72,5 tona.

Za bazu je preuzeta konstrukcija modela Mack Granite, koja je potom opremljena komfornom kabinom za spavanje iz modela Anthem.

Pod haubom se nalazi motor Mack 8 zapremine 13 litara sa 440 konjskih snaga. Radi se o klonu Volvovog motora, što je razumljivo jer je Mack dio grupacije Volvo. Mijenjačka kutija je dvanaestostepena i robotizovana.

Kao takva je takođe preuzeta od matične firme, odnosno radi se o jedinici I-Shift. Sistem oslanjanja karakterišu kružne spirale, dok je debljina bočnih elemenata okvira impresivnih 9,5 milimetara.

Odjeljak za spavanje od 48 inča (1,2 metra) ne nudi previše visok krov kao takav, ali je zato s druge strane veoma udoban, posjeduje aerodinamičan dizaj preuzet s modela Anthem, zahvaljujući čemu doprinosi uštedi goriva od tri odsto.

Dodatno, upotrijebljena LED rasvjeta u prednjim svjetlosnim grupama omogućava uštedu struje, uz obezbjeđenje svjetlijeg odsjaja.

Među interesantnim rješenjima koja se mogu vidjeti na ovom kamionu, ističu se držač retrovizora s oprugom koja ih štiti u slučaju eventualnog kontakta s preprekama. Naposlijetku, obruč upravljača je podsječen s donje strane, što je rješenje nalik onom koje primijenjuju marke Volkswagen ili pak (njegova) Scania.

Povrh toga, Mack je najavio i početak masovne proizvodnje vojnog kipera HDT koji je takođe zasnovan na istom modelu Granite, s istim motorom. Kao takav bi trebalo da zamijeni prethodnike, od kojih su neki u službi američke armije već duže od 50 godina,

Kabina kipera bi mogla biti blindirana, dok je pogonski koncept koji je primijenjen u 8x8, pri čemu zadnji kraj kamiona leži na tri osovine. Bruto masa kamiona iznosi 42,9 tona, ili kako to Amerikanci kažu 94,500 funti.

Američka vojska je u početnoj fazi testirala 12 primjeraka i to je potrajalo dvije godine, a onda je u novembru 2020. godine preuzela 99 komada na dalju probu, pa u martu ove godine još novih 56. Izgleda da se Pentagon konačno uvjerio u kvalitet kamiona, čim je stigla vijest o tome da je poručio vozila u vrijednosti 296,4 miliona dolara, uz ugovoren rok isporuke od sedam godina.

Ideja je da Mack u tom periodu sklopi 683 kipera, kako oklopnih, tako i običnih. Da bi ovaj proizvodnih zahvat bio izvodljiv, konstruktor je morao da investira oko 6,5 miliona američkih dolara u liniju za montažu ovih kamiona. Uzgred budi rečeno, ona je s radom počela tokom prvog tromjesečja 2021. godine, prenosi AutoRepublika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije