Novosti

Mali gradski Citroen odlazi u istoriju

Mali gradski Citroen odlazi u istoriju
Foto: Pixabay/stux | Mali gradski Citroen odlazi u istoriju

Francuski proizvođač poslao je u penziju svoj mali gradski automobil nakon 17 godina proizvodnje.

Prva generacija Citroena C1 lansirana je 2005. kao sestrinski model Peugeota 107 i Toyota Aygo, sa kojima je dijelio mehaničku osnovu, motore, dizajn enterijera i gotovo u potpunosti izgled spoljašnjosti.

Nakon redizajna iz 2009. i još jednog 2012, proizvodnja prve generacije okončana je 2014. godine kada je debitovao novi C1.

Nisu prošle ni četiri godine, a PSA saopštava odluku da će druga generacija Citroena C1 i Peugeota 107 ujedno biti i posljednja i da će sa završetkom proizvodnog ciklusa ova dva automobila otići u istoriju.

Citroen i Peugeot, koji su u međuvremenu postali dio šire Stellantis grupacije odlučuju da izađu iz automobilskog A segmenta, barem kada je riječ o modelima sa SUS motorima.

Sa druge strane, Toyota se opredijelila da i dalje ima predstavnika u toj klasi vozila lansiranjem potpuno novog modela Aygo X, baziranog na TNGA-B mehaničkoj platformi.

Što se Citroena tiče, on ne planira direktnog nasljednika C1 i nada se da bi potencijalni kupci mogli da se utješe električnim mikroautomobilom, modelom Ami koji je debitovao prije dvije godine.

Za one kojima je ovaj auto premali, uvijek postoji praktičniji Citroen C3, smatraju u francuskoj kompaniji.

Što se tiče odlazećeg C1, ostaće zabilježeno da je za gotovo dvije decenije postojanja prodato 1,2 miliona primjeraka ovog malog gradskog automobila.

(B92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije