Novosti

Mask: Napravićemo svoju bateriju, automobili će biti jeftiniji

Mask: Napravićemo svoju bateriju, automobili će biti jeftiniji
Foto: Promo | Mask: Napravićemo svoju bateriju, automobili će biti jeftiniji

Na manifestaciji Battery Day u okviru Tesline fabrike u Frimontu, Mask je otkrio da njegova kompanija planira proizvodnju sopstvene pogonske baterije, zahvaljući kojoj će cijena najjeftinijeg Tesla električnog automobila biti znatno niža nego sada.

Cilj je da elektroautomobil košta koliko i odgovarajući model sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem, ako ne i manje.

Prevedeno u dolare, Mask planira da cijena najjeftinijeg Tesla automobila u budućnosti iznosi 25.000 dolara. Poređenja radi, trenutno najjeftiniji Model 3 košta nešto ispod 38.000 dolara.

Kao rezultat pojeftinjenja automobila na električni pogon očekuje se i sve masovnija prodaja u svijetu, a Mask kaže da želi da Tesla u nekom trenutku u budućnosti godišnje proizvodi čak 20 miliona vozila na struju, dok je ovogodišnja projektovana produkcija 500.000 Tesla automobila.

Međutim, prvi čovjek Tesle navodi da njegova baterija još nije spremna i da je potrebno raditi na povećanju kapaciteta same baterije i smanjenju troškova, a zatim i organizaciji proizvodnje.

Za sve navedeno, Mask je samom sebi zadao trogodišnji rok, pa ne treba očekivati masovnu proizvodnju Tesla pogonskih baterija prije 2022. godine.

Kada je riječ o cijeni baterije, prema njegovim riječima, ključno je da ona bude ispod 100 dolara po 1 kWh.

Inače, u skladu sa mjerama koje se sprovode zbog epidemije virusa korona, manifestacija Battery Day je održana u utorak na otvorenom - na parkingu kompanije, a publika je sjedila u parkiranim Tesla automobilima i slušala Ilona Maska koji je govorio sa bine.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije