Novosti

Maybach dobija konkurenciju iz Audija

Maybach dobija konkurenciju iz Audija
Foto: Ilustracija | Maybach dobija konkurenciju iz Audija

Mercedes ima Maybach, a Audi bi uskoro trebalo da obnovi ime Horch.

Oznaka Horch trebalo bi da se vrati u sklopu planiranog redizajna modela Audi A8, a koristilo bi se za najekskluzivniju verziju ove prestižne limuzine.

U tom slučaju, kao osnova bi poslužio A8 u produženom, L izdanju, a ispod haube treba računati na moćni W12 motor. Spoljni znak raspoznavanja ove verzije će, uz veće alu felne, svakako biti hromirani detalji i oznaka Horch.

Kako bi to sve moglo da izgleda, može se videti na spekulativnim renderima Nikite Čujka, koje je nedavno objavio ruski sajt Kolesa.ru.

Što se tiče imena Horch, ono je tijesno povezano sa istorijom Audija, čiji počeci sežu u kasni 19. vijek kada se August Horh (Horch), koji je radio za Karla Benca, udružio sa poslovnim partnerom da bi osnovao novu kompaniju, prenosi b92.

Firma "Horch & Cie. Motorwagenwerke AG" nastala je 1904, ali je kasnije zbog nesuglasica sa partnerima Horh izgubio pravo na korišćenje sopstvenog imena u poslovne svrhe.

Zato je bio primoran da sljedeću kompaniju koju je osnovao 1909. već sljedeće, 1910. godine preimenuje u "Audi Automobilwerke GmbH". Ime "Audi" izabrao je sin jednog od poslovnih partnera Augusta Horha.

Godine 1932. Audi se spojio sa firmama DKW i Wanderer i tako je nastao "Auto Union AG", koji je 1965. kao "Auto Union GmbH" kupio Volkswagen.

Auto Union se u međuvremenu spojio sa kompanijom NSU, da bi zvanično postao "Audi NSU Auto Union AG", i najzad samo Audi.

Tokom narednih decenija ime "Horch" je bilo pomalo zaboravljeno, da bi Audi prije par godina odlučio da ga "oživi" i upotrijebi za budući superluksuzni A8 koji bi se na tržištu suprotstavio Mercedes-Maybachu S klase.

Audi A8 Horch ponudiće kupcima više od top verzije A8 L u pogledu opreme i luksuza, ali bez daljeg povećanja međuosovinskog rastojanja.

Među mogućim pogonskim jedinicama spominju se V8 i 6.0 litarski twin-turbo W12, koji trenutno nije dostupan u Audiju A8 / A8 L.

Za razliku od Mercedesa koji oznaku Maybach koristi i za neke druge modele osim limuzine S klase, Audi će ime Horch zadržati samo za potrebe modela A8.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije