Novosti

Mazda RX-7 slavi 40. rođendan

Mazda RX-7 slavi 40. rođendan
Foto: N.N. | Mazda RX-7 slavi 40. rođendan

Mazda proslavlja 40 godina od nastanka legendarnog modela RX-7, sportskog automobila sa Vankel motorom koji je oblikovao imidž ovog japanskog proizvođača u svetu.

Naime, te 1978. godine, Mazda je po prvi put predstavila originalni model RX-7 na svom domaćem tržištu. Riječ je o sportskom automobilu sa troja vrata čije je srce bio kompaktni, a ipak snažni rotacioni motor radne zapremine 1,2 litara koji je razvijao 103 konjske snage i koji je dostizao 7.000 obrtaja u minuti.

Zahvaljujući malim dimenzijama, motor je mogao da se postavi niže i bliže kabini što je omogućilo povoljniji raspored mase unutar vozila i bolju upravljivost.

Originalni RX-7 FB je bio ogroman uspjeh za Mazdu, te je kompanija prodala preko 470.000 primjeraka širom svijeta, a tome je pomoglo što su mu i mediji bili naklonjeni. Naime, magazin Car and Driver je ovaj automobil čak pet puta uvrstio u godišnju listu top 10 najboljih automobila na svijetu.

Naime, Mazda je uvela turbo punjač u RX-7 liniju u tokom druge „FC“ generacije ovog modela, 1985. godine. Te godine, Mazda RX-7 se prodavala i sa atmosferskim i sa agregatom sa turbo punjačem. Atmosferski je razvijao 146 konjskih snaga, a agregat sa turbo punjačem čak 215 „konja“.

Međutim, možda najpoznatija je treća „FD“ generacija koja je premijerno predstavljena 1992. i koja se proizvodila sve do 2002. godine. S obzirom da je dizajn prethodne generacije bio inspirisan modelom Porsche 944, „FD“ generacija modela RX-7 je imala svoj jedinstveni dizajn koji i dan danas izgleda moderno.

Ispod haube treće generacije ovog modela nalazio se twin-turbo 13B rotacioni motor koji je razvijao od 252 do 280 konjskih snaga.

Mazda je posebno ponosna na učinak ovog modela u moto sportu, gde je 1981. godine odnijela pobjedu na trci „24 časa Spa“, takmičila se na Le Manu, a učestvovala je i u reliju u jako konkurentoj Grupi B.

Moramo napomenuti i da je Mazda prodala ukupno preko 800.000 primeraka ovog modela tokom njegove tri generacije.

Sve u svemu, Mazda RX-7 je bila i ostaće jedan od istaknutijih sportskih automobila na svetu. To nam ostavlja samo pitanje da li će se Mazda ikad odlučiti na konstrukciju još jedne generacije ovog modela?

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije