Novosti

McLaren F1 LM prodat za 19,8 miliona dolara

McLaren F1 LM prodat za 19,8 miliona dolara
Foto: Ilustracija | McLaren F1 LM prodat za 19,8 miliona dolara

Izuzetno rijedak McLaren F1 LM dobio je novog vlasnika nakon aukcije, a prodat je za višemilionski iznos.

Radi se o najskuplje prodatom McLarenu F1 svih vremena, koji je prodat za 19,8 miliona dolara. Automobil je ostao "kratak" za nešto više od tri miliona, jer je prije aukcije procijenjeno da bi novi vlasnik mogao da izdvoji 23 miliona dolara.

Automobil je prodat na aukciji kuće "RM Sotheby's" te je privukao veliku pažnju dolaskom na podijum. Aukcija je trajala četiri minuta, a novi kupac je privatni kolekcionar koji živi u SAD-u i bez sumnje će uživati u jednom od svega dva McLarena F1 koje je upravo McLaren prepravio po LM specifikacijama.

To znači da je dobio downforce paket koji je promijenio prednji dio automobila i dodao ventilacione otvore iznad prednjih točkova, kao i spojler nazad. Njegov 6,1-litarski V12 motor je oslobođen blokade te umjesto 627 KS razvija 680 KS, prenosi "Klix.ba".

Osim LM poboljšanja, bivši vlasnik je poslao automobil nazad u McLarenovu bazu u Velikoj Britaniji 2000. godine kako bi dobio bolja svjetla, prilagodljivo vješanje, 18-inčne feluge, radio i novu boju.

Automobil je bio i u Singapuru, a potom i na Novom Zelandu. Tamo ga je barem jednom mjesečno vozio amaterski vozač Endru Banjel, McLaren je prešao 21.488 km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije