Novosti

Pratite nas na Google news

McLaren sprema novi hibridni super-automobil

McLaren sprema novi hibridni super-automobil
Foto: McLaren | McLaren sprema novi hibridni super-automobil
N.N.

McLaren će na proljeće 2020. predstaviti novu generaciju platforme sa novim, lakšim V6 hibridnim pogonom.

Britanski proizvođač planira da potpuno hibridizuje svoju gamu modela u naredne tri, četiri godine, uz autonomiju samo na struju 24-32 kilometara.

Prvi korak će napraviti novom "perjanicom" sa pogonom na sva četiri točka, koja će imati elektro-motor na prednjoj osovini i ubrzavaće 0-100 km/h za 2,3 sekunde.

McLaren će prvi model na novoj arhitekturi predstaviti prije kraja 2020, a ovaj hibridni super-automobil sa V6 agregatom će biti 30 kg teži od sadašnjih modela.

Očekuje se da McLaren nastavi da koristi V8 turbo-benzinac i hibridni sistem na skupljim modelima, dok se u narednih nekoliko godina ne očekuje potpuno električni model iz Vokinga.

Glavni razlog su moderne litijum-jonske baterije koje su još uvijek preteške, preskupe i nedovoljnom gustinom energije za potrebe McLarenovih performansi.

Nova generacija baterija se očekuje tek početkom 2023, ali ni on neće biti odovarajuća McLarenu.

Osim EV, McLaren ne planira ni SUV model, uprkos tome što su se konkurenti pokorili zahrevima tržišta pa sada imamo krosovere Lamborghinija i Aston Martina, a uskoro će prvi SUV predstaviti i Ferrari.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije