Novosti

Pratite nas na Google news

Mercedes 560 SEL 6.0 AMG ide na aukciju

Mercedes 560 SEL 6.0 AMG ide na aukciju
Foto: N.N. | Mercedes 560 SEL 6.0 AMG ide na aukciju
N.N.

​Ovo je AMG automobil za čistunce, dok je tjuning bio tjuning a ne serijsko korporativno štancovanje. Nekada davno, AMG je bio samostalna tjuning kuća koju su osnovali inženjeri Hans Werner Aufrecht i Erhard Melcher.

Tada su radili na izvlačenju većih performansi iz motora a uz to su prodavali i komponente koje ste mogli da ugradite na svoj automobil kako bi ga učinili sportskijim.

Tako je bilo sve od osnivanja 1967. godine pa do 1980-ih godina. Tada su kupci počeli sve češće da naručuju Mercedesove automobile preko AMG-a, naravno sa željom dobijanja sportskog automobila. Svo to vreme službene saradnje između Mercedesa i AMG-a nije bilo. Rezultat AMG-ove virtuoznosti iz 1980-ih je i ovaj Mercedes 560 SEL, luksuzna S klasa.

Kako prenosi portal Vozim.hr, automobil pred vama datira iz 1989. godine a najveći deo njegove čarolije krije se ispod poklopca motora. AMG je oduvek bio i ostao čarobnjak za fantastične motore uz glasnu grmljavinu. Sudeći prema papirologiji koja ide uz njega, automobil je kao nov isporučen u Japan odakle je otkupljen 2017. godine. Sada čeka na aukciju koja bi trebalo da se održi krajem juna ove godine.

U punom nazivu Mercedes Benz 560 SEL 6.0 AMG, kako bi kolokvijalno rekli, u svoje vreme je bio jedna od najsnažnijih drumskih limuzina a sve zahvaljujući tzv. Hammer 6.0 litarskom V8 atmosfercu specijalne izrade. Gledano kroz brojke, ovaj prelepi AMG raspolaže sa 385 KS pri 5,500 o/min. i 555 Nm pri 4,000 o/min.

U performansama kao najveća razlika se oseti upravo obrtni moment koji je znatno veći nego kod serijskog 560 SEL-a i to na nižim obrtajima. Snaga se naravno prenosi isključivo na zadnju osovinu preko ležernog automatika sa četiri brzine. Zanimljivo je da je 560 SEL AMG 6.0 jedna od najranijih superlimuzina a u prilog mu ide činjenica da je mogao i preko 300 km/h!

(Vozim.hr)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije