Novosti

Pratite nas na Google news

Mercedes-AMG predstavio najmoćniji GT

Mercedes-AMG predstavio najmoćniji GT
Foto: Promo | Mercedes-AMG predstavio najmoćniji GT
N.N.

Kada Mercedes-AMG predstavi model sa oznakom Black Series možete biti sigurni da je to nešto posebno. Najsnažnija i najekstremnija verzija ionako moćnog GT-a sada dolazi uz nevjerovatne aerodinamičke dodatke i krila ali i uz još više snage.

Nakon brojnih najava Mercedes-AMG je napokon i zvanično predstavio najekstremniju verziju svog supersportskog modela GT.

Ono što je glavno za GT Black Series je novi V8 motor, tačnije obimno prerađeni stari V8 koji sada nosi oznaku M178 LS2 i proizvodi punih 730 KS. Ovaj vrhunski sportski motor obožava da se "vrti" i maksimalnu snagu proizvodi u rasponu od 6.700 do 6.900 okr/min, sa blokadom broja okretaja na 7.200 okr/min. Za razliku od drugih snažnih Mercedesa ovaj motor samom svojom konstrukcijom i činjenicom da snagu ostvaruje u tako visokim obrtajima nema obrtni moment kakav se inače očekuje, ali i tada je teško reći da je maksimalnih 800 Nm malo, naprotiv. Najbolje od svega ovdje je raspon dostupnosti maksimalnog obrtnog momenta izuzetno širok pa vozač na raspolaganju ovih 800 Nm ima od 2.000 pa sve do 6.000 okr/min.

Jasno, primarni cilj i rezultat ove snage su brzina, a nje definitivno ne nedostaje. Uz ojačani 7-stepeni DCT mjenjač GT Black Series mijenja brzine u milisekundama i stiže od 0 do 100 km/h za 3,2 sekunde, a do 200 km/h za manje od devet sekundi. Najveća brzina je 325 km/h.

Sofisticirana aerodinamika ne daje samo značajan doprinos visokoj dinamici vožnje i stabilnosti u brzim krugovima. Kao i kod AMG GT R i AMG GT R PRO, stručnjaci za aerodinamiku i dizajneri radili su u uskoj saradnji, jer je princip "form follows function" primjenjivan više nego ikad u slučaju Black Series modela.

Tako je direktni derivat iz auto sporta i novi poklopac motora od karbonskih vlakana, s dva velika otvora za vrući vazduh izvedenih od karbona. U isto vrijeme ovo rješenje smanjuje otpor vazduha, a protok vazduha za hlađenje motora je optimiziran. Zrak je onda posebno usmjeren oko A-stubova i bočnih prozora prema zadnjoj strani, gdje povećava efikasnost novog koncepta zadnjeg aerodinamičkog krila.

AMG GT Black Series ima podesivo vješanje dok je sistem AMG Ride Control dio paketa, te on elektronički kontroliše i po potrebi automatski prilagođava rad amortizera na svakom točku. Sistem je naravno posebno nadograđen i kalibrisan za Black Series s mnoštvom novih modova rada i mogućnostima podešavanja za nagib točkova i čvrstoću balans šipki.

Naravno, Black Series ima i posebne oznake i detalje koje će joj pomoći da se razlikuju od ostalih GT modela, mada mislimo da to i nije bilo presudno uz ovako velike aerodinamičke dodatke. Tu je i upravljač AMG Performance, zajedno s narančastom ili srebrnom kontrastnom oblogom za unutrašnjost. Poseban detalj su i posebni točkovi s 10 krakova standardnog izdanja i prečnika 19 inča sprijeda i 20 inča nazad, obuvene u Michelin Pilot Sport Cup 2 R MO gume koje su posebno prilagođene za Black Series.

Cijene još nisu poznate za ovaj zaista posebni GT koji na tržište zvanično dolazi početkom 2021. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije