Novosti

Mercedes Vision EQXX ponovo pokazao svoju efikasnost

Mercedes Vision EQXX ponovo pokazao svoju efikasnost
Foto: Twitter / Printscreen | Mercedes Vision EQXX ponovo pokazao svoju efikasnost

​Mercedes je još jednom poslao svoje električno koncept vozilo Vision EQXX na vožnju na velike udaljenosti, da bi testirao njegovu efikasnost. Ovog puta, test je obavljen na Arapskom poluostrvu, pri čemu je EQXX prešao 1.010 km od Mercedes-Benz centra u Rijadu, Saudijska Arabija, do Mercedes-Benz centra u Dubaiju, UAE, za ukupno 14 sati i 42 minuta.

Uprkos temperaturama koje su dostizale 34 stepeni Celzijusa, ovaj električni automobil je bio efikasniji nego ranije, koristeći samo 7,4 kWh energije na 100 km. To je manje od 8,3 kWh/100 km koje je ranije koristio na svojoj najdužoj vožnji, od Njemačke do Engleske.

To je značilo da je Vision EQXX baterija od 100 kWh i dalje imala 309 km dometa do trenutka kada je stigla na odredište. Da su uslovi ostali stabilni, automobil bi mogao da pređe skoro 1.319 km ukupno.

Vozilo je bilo opremljeno i sa 117 solarnih ćelija. Na ovoj vožnji, prikupile su ukupno 1,8 kWh energije, povećavajući domet za 24 km. Mercedes kaže da radi na uvođenju ove funkcije u svoje serijske automobile.

Test je takođe pomogao da se dokaže korisnost sistema inteligentnog asistenta u vožnji. Sistem nudi vozačima prijedloge o tome kako da voze efikasnije. U ovom slučaju, trebalo je uzeti u obzir stvari kao što je bočni vjetar koji dolazi sa obale da bi pomogli vozačima da izvuku maksimum iz baterije. Kada su stali, to im je takođe pomoglo da pronađu najbolje mjesto za parkiranje koje će maksimalno povećati solarno punjenje na osnovu ugla sunca, prenosi "AutoBlog".

"Vision EQXX nastavlja da pruža dragocjene podatke za tekući razvoj naprednih tehnologija električne efikasnosti", rekao je Markus Šafer, glavni tehnološki direktor Mercedesa. "Kao što se i očekivalo, svi sistemi su radili savršeno u pustinjskim uslovima, sa lakoćom su se nosili sa izazovima kao što su površina puta i temperatura, kao i prašina. Još jedan dokaz da je električni pogon spreman za globalna tržišta."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije