Novosti

Mercedesovi farovi za bezbjedniju vožnju

Mercedesovi farovi za bezbjedniju vožnju
Foto: Ilustracija | Mercedesovi farovi za bezbjedniju vožnju
N.N.

Pored svoje osnovne uloge – osvjetljavanja puta ispred vozila, Digital Light farovi u stanju su da projektuju na kolovoz razne simbole kojima obavještavaju ili upozoravaju vozača, kako bi vožnju učinili bezbjednijom.

Mercedesova nova tehnologija farova, nazvana Digital Light, predstavljena je na jedom od najprestižnijih modela njemačkog proizvođača, Maybachu S klase.

Sistem, koji u sebi sadrži neke funkcije klasičnog "head-up" displeja, koristi set visokokvalitetnih LED svjetlosnih izvora koji su u stanju da precizno "iscrtaju" predefinisane simbole na asfaltu tokom vožnje, ali i da "ispisuju" određene poruke.

U Mercedesu kažu da je ova tehnologija osmišljena kako bi dodatno upozorila vozače na neku opsnost na putu koje možda nije ni svjestan ili da bi ga obavijestila o nekom važnom saobraćajnom znaku koji je propustio da vidi. 

Sistem se, pored LED sijalica, sastoji i od kamera i senzora koji su zaduženi za detekciju potencijalne opasnosti u saobraćaju.

Njemački proizvođač navodi da Digital Light tehnologija može da pomogne vozaču u navigaciji tako što će prije mesta na kome treba da promijeni pravac kretanja projektovati odgovarajuću strelicu na kolovoz. 

Osim toga, može da upozori vozača da njegov automobil nailazi na dio puta gdje postoji opasnost od stvaranja leda i klizavice, ali i da mu da do znanja da se na putu ispred njega odvijaju radovi.

Takođe će ga upozoriti na promjenu ograničenja brzine na dionici kojom vozi, a uz pomoć senzora i kamera sistem može da detektuje pješaka na putu u uslovima loše vidljivosti, da ga posebno osvijetli farovima i projektuje na asfalt strelicu koja pokazuje gdje se pješak tačno nalazi. 

U slučaju da se u traci ispred automobila nalaze zaustavljena vozila, sistem će projektovati brojeve koji pokazuju rastojanje od njih.

Kako bi promovisao Digital Light tehnologiju i pokazao koliko su efikasna i precizna ova LED svetla, Mercedes je snimio video u kome parkirani M.

(B92)

Video

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije