Novosti

Mercedesovo egzotično čudo vrijedno 11,8 miliona dolara

Mercedesovo egzotično čudo vrijedno 11,8 miliona dolara
Foto: Mercedes promo | Mercedesovo egzotično čudo vrijedno 11,8 miliona dolara

Pošto znamo da je u pitanju najstariji aktivni automobilski brend na svijetu, niko nije iznenađen kada kažemo da je Mercedes napravio veliki broj legendarni trkačkih automobila tokom svoje dugogodišnje istorije.

Brend vuče istoriju još od 1883. godine kada je osnovana firma Benz & Cle i sa izuzetkom nekoliko decenija, nakon velikog sudara na LeMansu, uvijek je bio aktivan na trkačkim stazama.

Izabrati jednog velikana je svakako teško, ali ako bismo to morali da uradimo, ne sumnjamo da bi model CLK GTR svakako bio u samom vrhu liste. Napravljen je specifično za takmičenje u šampionatu GT i tokom dvije godine takmičenja (1997. i 1998.) je pobijedio na 17 od 22 vožene trke, i osvojio po dvije titule za vozača i konstruktora. Nakon toga se oprobao i na LeMansu gdje nije uspio da zabilježi veće uspjehe. Da bi kvalifikovao CLK GTR za profesionalni auto-moto sport, njemački gigant je morao da proizvede i minimalno 25 uličnih verzija. Za proizvodnju se postarao AMG, koji u spomenuto vrijeme još uvijek nije bio u vlasništvu Mercedesa već samo njegov partner.

Tokom 1998. i 1999. godine, fabriku će napustiti 28 primjeraka, i to dva rana prototipa, zatim još dvadeset kupea i još šest roudstera. Većinu je pokretao 6,9-litarski benzinac sa dvanaest cilindara, a razvijao je 604 konjske snage i maksimalnih 775 Nm obrtnog momenta.

Mogao je da ubrza od nule do 100 km/h za 3,8 sekunde, i da dostigne maksimalnu brzinu od 344 km/h, što ga je učinilo jednim od najbržih serijskih automobila u istoriji. Takođe je u svoje vrijeme važio za najskuplji četvorotočkaš ikada proizveden i takvo zadovoljstvo je koštalo 1,5 miliona dolara (oko 2,7 miliona "zelembaća" u današnjoj vrijednosti novca). Posljednjih pet jedinica će kasnije dobiti noviji 7,3-litarski motor sa 711 "grla".

Znajući sve to, niko nije ni očekivao da će CLK GTR danas biti jeftin u svijetu egzotičnih superautomobila, ali će nas vjerovatno šokirati cijena od 11,1 milion evra ili 11,8 miliona dolara. Baš toliko jedna njemačka kuća za preprodaju egzotika traži za ovaj primjerak iz 1998. godine.

Navodi se da je prvi put registrovan 2000. godine i da je do sada prešao svega 12.300 kilometara. Voljeli bismo da možemo da vam kažemo da ga pokreće veći od dva motora dostupna u CLK GTR, ali to nije slučaj. Sumnjamo da će neko imati bilo kakve zamjerke pošto je ipak riječ o jednom od najpoželjnijih Mercedesa u istoriji.

Nismo sigurni da li je cijena previsoka ili je nešto drugo u pitanju pošto se ovaj CLK GTR nalazi u oglasu već neko vrijeme. Ako pogledamo prodaju drugih egzotičnih primjeraka širom svijeta možemo zaključiti da definitivno nije slučaj da je kao bogatašima nestalo novca, ali svaka roba ima svog kupca, pa tako i ovaj prelijepi Mercedes sigurno neće još dugo tražiti kupca, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije