Novosti

Mirrow Provocator: Ruski četvorosjed za gradsku vožnju

Mirrow Provocator: Ruski četvorosjed za gradsku vožnju
Mirrow Provocator: Ruski četvorosjed za gradsku vožnju

Rusija je nepresušan izvor novih ideja, dizajna i oblika kada se radi o automobilima.

I mora se priznati da u moru ponude novih vozila kvalitet je iz godine u godinu sve bolji i dostigao je nivo razvijene svjetske automobilske industrije. Jedan od kvalitetnijih i ozbiljnijih projekata je i mali gradski automobil Mirrow Provocator.

Mnogi ga svojim konceptom upoređuju sa Smartom Fortwo, od koga pruža puno više praktičnosti, jer iako je gradsko vozilo Mirrow Provocator može da preveze četiri odrasle osobe, a Smart Fortwo samo dvije. I dizajn je dorađen i dosta realističan. Ako vam je Smart Fortwo za gradsku vožnju premali, Mirrow će vam biti prava mjera.

Koncepcija Mirrow Provocatora je fantastična. Na svakom boku su četiri vrata koja se podižu, a ne otvaraju bočno, što olakšava ulazak na skučenom prostoru parkinga, a na repu su velika peta vrata. Mirrow Provocator je izuzetno kompaktan, dugačak je 2,97 metara. Širok je 1,98 i visok 2,05 metara. Zadnja vrata imaju otvor 1,7 metara visok i 60 cm širok.

Mirrow Provocator ima čak 50 posto karoserije napravljeno od reciklirane plastike. Unutrašnjost je dizajnirana po uzoru na avion. Četiri pojedinačna sjedišta su dopadljiva, a kokpit je izuzetno jednostavan i futurističkog dizajna.

Navodno je planiran pogon s benzinskim i dizel motorima, kao i neizbježni pogon elektromotorima (čisti pogon na struju). Pominje se mali trocilindrični turbo benzinski motor i dizel motor iste zapremine. Za ubrzanje do brzine 100 km/h treba oko 9 sekundi, a imao bi najveću brzinu 140 km/h koja je elektronski ograničena. Čista električna verzija bi trebalo da pređe 400 km jednim punjenjem baterija.

Drugih tehničkih podataka za sada nema, a ono što će svakoga fascinirati, u ovom trenutku se pominje cijena od nevjerovatno niskih 3.500 evra. Možda se kod cijene radi samo o marketiškom triku, što nagovještava i ime modela 'Provocator', ali vidjećemo šta će skora budućnost donijeti...

(NN, autoblog)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije