Novosti

Motori sa unutrašnjim sagorijevanjem će nestati do 2050. godine?

Motori sa unutrašnjim sagorijevanjem će nestati do 2050. godine?
Foto: N.N. | Motori sa unutrašnjim sagorijevanjem će nestati do 2050. godine?

Po mišljenju šefa razvojnog odjeljenja Toyote, Seiđu Kuzumakiju, motori sa unutrašnjim sagorijevanjem će od 2050. godine postati istorija.

Toyota ima više patenta koji su povezani sa tehnologijom baterija nego bilo koja druga kompanija i jedan je od lidera kada je riječ o elektifikaciji automobila.

Japanski proizvođač drži 12 procenata prodaje novih automobila na američkom tržištu i oko 4 procenata na evropskom, ali i drži oko 43 procenata od ukupnog broja prodatih električnih vozila na svijetu. Prema tome, nije iznenađenje što ljudi iz ove kompanije predviđaju da će motori sa unutrašnjim sagorijevanjem nestati do 2050. godine.

Tačnije, ovo je mišljenje Seiđa Kuzumakija, šefa razvojnog odjeljenja kompanije, koji vjeruje da će se proizvođači u budućnosti suočavati sa oštrijim propisima o emisiji štetnih gasova, što će ih sve više gurati ka procesu elektrifikacije, i konačno do potpunog okončanja prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Očekuje se da Toyota predstavi svoje prvo potpuno električno vozilo do kraja ove decenije koje će posjedovati litijum-jonsku bateriju i koje će moći da pređe oko 480 kilometara sa jednim punjenjem. Međutim, ova kompanija se nada da će početkom sljedeće dekade biti u mogućnosti da predstavi novu vrstu baterija za koju se vjeruje će biti veliki pomak ka elektifijaciji.

(Autocar)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije