Novosti

Može li da vas udari struja dok punite električni automobil

Može li da vas udari struja dok punite električni automobil
Foto: Joenomias/Pixabay | Može li da vas udari struja dok punite električni automobil

Punjenje električnog automobila je bezbjedno, smatra Njemac Stefan Meler. Čovjek dobro poznaje električne automobile, jer je direktor kompanije za iznajmljivanje električnih automobila Nextmove iz Arnštata.

Zato je njegov šok bio još veći kada je iznenada i neočekivano osjetio strujni udar dok je ubacivao prtljag u svoj Hyundai Ioniq 5 na odmoru u Hrvatskoj, piše Revijahak.

Meler je, na sreću, ostao nepovređen, ali je odmah želio da provjeri kako se to dogodilo. Ispostavilo se da se automobil punio preko uobičajene kućne utičnice - ali utičnica nije bila uzemljena.

Nije nosio ni cipele sa gumenim đonom, a dodirnuo je i metalni dio automobila. Ako su sve ove tri okolnosti prisutne istovremeno (i tek tada), moguć je strujni udar.

Udari struje mogu biti potencijalno opasni po život jer se naponi iznad 50 volti smatraju rizičnim za odrasle, a od 25 volti za djecu. Pod određenim okolnostima, električni automobili mogu izazvati opasne električne udare do 150 volti.

Međutim, postoje i razlike između modela automobila i vrsta korištenih kablova; neki su dizajnirani da spriječe opasnost prilikom punjenja.

Stefan Meler je nakon svog incidenta u Hrvatskoj sproveo temeljnu istragu, a rezultat je sažeo u vidu nekoliko savjeta o punjenju u priloženom videu. U svakom slučaju, najbezbednije je el. automobil puniti na zvaničnim, atestiranim punjačima.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije