Novosti

Na 100 registrovanih auta u Srpskoj samo jedan novi

Na 100 registrovanih auta u Srpskoj samo jedan novi
Foto: Arhiva / Ilustracija | Na 100 registrovanih auta u Srpskoj samo jedan novi

BANJALUKA - U trećem tromjesečju ove godine u Republici Srpskoj registrovano je 95.266 putničkih vozila, a za svaki stoti moglo bi se reći da spada u kategoriju novih.

Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tek 1.103 automobila stara su do godinu dana.

Ako posmatramo sve kategorije, od jula do septembra u Srpskoj je registrovano 115.250 vozila, što je za 3,1 odsto više u odnosu na  isti period prethodne godine.

"Od toga, 6,7 odsto vozila nalazi se u kategoriji starosti do pet godina, 38,8 odsto je u kategoriji starosti od šest do 15 godina, dok je 54,5 odsto registrovanih vozila starije od 15 godina", saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

U udruženjima koja se bave zaštitom potrošača nisu iznenađeni ovom statistikom jer, kako kažu, novi automobil nedostižan je ogromnoj većini građana.

"Moglo bi se reći da je starost vozila jedan od pokazatelja slabe platežne moći građana. Još ako bismo pogledali tehničke preglede vozila, na kojim automobili jedva prolaze, jer građani nemaju novca da ih kvalitetno poprave, to bi bio takođe dobar pokazatelj koliko smo na niskoj ljestvici kada govorimo o primanjima", rekla je za "Nezavisne" Snežana Šešlija, iz Udruženja građana "ToPeeR" Doboj.

Prema njenim procjenama, novi automobil je nedostižan za više od 90 odsto građana. U takvoj situaciji uglavnom se voze starija vozila, često vrlo upitne ispravnosti.

"Voze se neispravni od tehničkog pregleda do tehničkog pregleda i tako građani rizikuju život", zaključila je Šešlija.

Siniša Radošević, inženjer saobraćaja, ističe da starost voznog parka i te kako utiče na bezbjednost saobraćaja.

"Podaci o starosti naših vozila dokazuju da nemamo novca za nove automobile. Samo oni s visokim prihodima, odnosno mali procenat građana, može sebi da priušti novo vozilo. Na jednom placu u Njemačkoj lično sam gledao slučaj da najgora vozila na sebi imaju natpis 'Bosnien'", rekao je Radošević u izjavi za "Nezavisne".

Statistika pokazuje da su, uz putnička vozila, i ostale kategorije i te kako stare. Na primjer, od 653 autobusa registrovanih u trećem tromjesečju, samo njih 10 staro je do godinu dana. Nešto bolje stanje je u teretnom programu - registrovano je 11.176 teretnih vozila, a za njih 543 moglo bi se reći da su nova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije