Novosti

Na prodaju Mercedes-Benz 500 SL AMG 5.0

Na prodaju Mercedes-Benz 500 SL AMG 5.0
Foto: Twitter / Printscreen | Na prodaju Mercedes-Benz 500 SL AMG 5.0

​Mercedes-AMG se brzo razvijao u proteklim godinama da više uopšte nije rijetkost vidjeti njegove modele na ulicama, ali ako se vratimo u osamdesete, posjedovati automobil tjuniran u AMG-u je bilo nešto veoma posebno.

Mnogo prije nego je Mercedes-Benz kupio 50 odsto udjela u AMG-u 1999. godine, a potom 2005. godine u potpunosti preuzeo kontrolu, model 500 SL AMG 5.0 je uvezen u SAD putem kompanije Classic Motors u Čikagu. Ova kompanija je imala važnu ulogu u ekspanziji AMG-a na američkom tlu.

AMG je napravio niz važnih modifikacija 5.0 litarskog atmosferskog V8 motora uključujući portovane i polirane glave cilindara s čvrstim mehaničkim podizačima usisnih ventila, kao i set AMG bregastih osovina. Motor je dobio i modifikovani sistem usisa vazduha, tako da je njegova snaga povećana na 276 KS. To je impresivna brojka s obzirom na činjenicu da je u to vrijeme najsnažniji SL s 3.8 litarskim V8 motorom isporučivao 204 KS. S pomenutim 5.0 litarskim motorom uparen je petostepeni manuelni mijenjač te diferencijal s ograničenim proklizavanjem preko kojeg se snaga prenosi na zadnje točkove.

Automobil ima Bilstein oslanjanje i set laganih 16-inčnih BBS felni s Kumho gumama.

U unutrašnjosti su Recaro sjedišta presvučena Palomino kožom. Proizveden je 1985. godine te je prešao 182.359 kilometra. Do sada je imao tri vlasnika.

Aukciju na kojoj će Mercedes-Benz 500 SL AMG 5.0 biti prodat održaće kuća RM Sotheby's u Majamiju, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije