Novosti

Na prodaju Mercedes iz 1991. sa pređenih samo 378 kilometara

Na prodaju Mercedes iz 1991. sa pređenih samo 378 kilometara
Foto: Ilustracija | Na prodaju Mercedes iz 1991. sa pređenih samo 378 kilometara

Kako biste reagovali kada bi vam neko ponudio da kupite automobil iz 1991. godine, koji je u svoje vrijeme predstavljao sam vrh svoje klase, pun dodatne opreme, sve vrijeme garažiran i savršeno očuvan...

Prvo što biste pomislili vjerovatno bi bilo da je, bez obzira na sve, mnogo "mator" i "da mora je dosta prešao". I tu bi vas ovaj Mercedes-Benz 300D Turbo potpuno iznenadio, budući da je posljednjih 29 godina proveo u garaži i da na njegovom kilometar satu stoji broj - 378.

Zvuči skoro potpuno nevjerovatno da jedan tako kvalitetan automobil star skoro pune tri decenije nije do sada nekoliko puta "obrnuo brojčanik".

Automobil pripada W124 seriji, proizvođenoj između 1984. i 1995. godine. W124 je bio prvi model o kome se govorilo kao o E-klasi, da bi njegov nasljdnik (W210) to ime zvanično i ponio.

Modeli te Mercedesove serije pročuli su se po svom izuzetnom kvalitetu izrade, izdržljivosti i pouzdanosti u vožnji, kao veoma udobnoj i prostranoj kabini.

Ovaj 300D Turbo pokreće najsnažniji Mercedesov dizelaš u tadašnjoj gami, trolitarsko redni šestocilindraš sa 143 konjske snage i maksimalni obrtnim momentom do 270Nm. Njegova snaga se na zadnje točkove prenosi preko automatskog 4G-Tronic mjenjača.

Automobil je pre skoro tri decenije bio naručen u Španiji, gdje je prvi i jedini put registrovan 4. decembra 1991. u Huelvi, nedaleko od Sevilje. A pošto je to vlasniku bio samo jedan od automobila iz njegove flote, Mercedes je ostao zaboravljen u garaži sve do skoro.

Inače, kako navode kolege sa sajta AutoRepublika, prema originalnom cjenovniku iz 1991. godine, početna cijena Mercedesa 300D Turbo u Njemačkoj je iznosila 64.000, dok je cijena ovog primjerka bila skoro 85.000 nekadašnjih njemačkih maraka. Kada se u tu cijenu uračunaju protok vremena i efekti inflacije, ta suma bi danas bila ekvivalentna iznosu od oko 98.000 evra.

Ovaj "španski" Mercedes 300D Turbo, 29 godina kasnije, našao se u rukama ljudi iz kompanija Mechatronik, poznatog specijalizovanog restauratora i dilera klasičnih Mercedesovih automobila (na čijem sajtu se mogu naći neki od zaista izuzetnih i jednstvenih modela slavnog bavarskog proizvođača).

Mechatronik automobil prodaje po ceni 59.900 evra (sa plaćenim porezima), a budući kupac ovog Mercedesa uz automobil dobija pripadajući komplet alata i originalne španske registarske tablice iz 1991. godine, prenosi "Telegraf.rs".

Fotografije ovog automobila možete pogledati klikom na OVAJ LINK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije