Novosti

Na prodaju jedan od četiri prototipa Ford Sierre RS500 Cosworth

Na prodaju jedan od četiri prototipa Ford Sierre RS500 Cosworth
Foto: Promo | Na prodaju jedan od četiri prototipa Ford Sierre RS500 Cosworth

Sierra RS Cosworth je sama po sebi kultni model, ali ako je riječ o prototipu, tada će mnogi reći da je riječ o "svetom gralu".

Naime, jedan od tek četiri fabrička prototipa Sierre RS500 Coswortha s brojem šasije #003 uskoro će biti ponuđen na aukciji, piše Jutarnji.hr. Mnogi kolekcionari brzih Fordova i ekskluzivnih Youngtimera će se složiti: to je prilika koja se pruža jednom u životu!

Zanimljivo je to da je pravo čudo da ovaj automobil postoji i danas jer prototipovi često nakon faze istraživanja, raznih podešavanja i razvoja uglavnom uopšte ne prežive "u komadu", ali nekako su sva četiri primjerka ostala u Fordu i nakon testiranja.

Kod #003 primjerka inženjeri Forda su konkretno testirali i dorađivali turbopunjač, interkuler i motor za potrebe homologacije, iznad "standardne" Sierre RS Cosworth, a čak je i prikazan u zvaničnoj dokumentaciji FISA-e.

Ford je u seriju pustio samo 5545 Sierra RS Cosworth od kojih je tek 500 s trake izašlo s oznakom RS500 kako bi se homologirao bolid Grupe A šampionata turističkih automobila.

Riječ je o evoluiranom RS Cosworthu koji su se pravili ručno, s pojačanim 2,0 litarskim benzincem od 227 KS i 227 Nm, a kome su dodati veći Garrett AiResearch T04 turbo punjač kao i veći interkuler. Stavljene su i kapacitetnije kočnice, a u odnosu na standardni RS Cosworth, neke promjene je doživio i aerodinamički paket spojlera.

Nažalost, konkretni primjerak ispod poklopca nema originalni motor iz prve ugradnje, ali ima identičan, izvađen iz primerka #010 koji je prošao kuru podizanja snage u Eggenberger Motorsportu.

Uz auto dolaze kompletno evidentirana istorija servisa, računi za ugrađene rezervne dijelove, knjiga s uputstvima za upotrebu i kopija dokumenata FISA-e.

Sigurni smo da će najveći fanovi brzih Fordova iz 1980-ih baciti pogled prema aukciji Race Retro Classic & Competition na Silverstoneu 22. februara, gdje će se ponuditi ovaj posebni Cossie, a vjeruje se da bi mogao da postigne cijenu od najmanje 70 do 80 hiljada evra.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije