Novosti

Na prodaju klasični Aston Martin Mister Bina

Na prodaju klasični Aston Martin Mister Bina
Na prodaju klasični Aston Martin Mister Bina

Britanski glumac Rovan Etkinson kojeg pamtimo po izvanrednim ulogama u humorističkim serijama Mister Bin i Crna Guja, prve velike profesionalne uspjehe proslavio je 1984. kupovinom Aston Martina V8 Vantage.

Iako je daleko poznatiji kao vrstan komičar i glumac, Etkinson važi za velikog ljubitelja sportskih automobila. 

Između ostalog može se pohvaliti i da je posjedovao čuveni supersportski model McLaren F1, sa kojim je čak i doživio ozbiljnu saobraćajku. O svojoj ljubavi prema brzim automobilima govorio je u brojnim javnim nastupima, a bio je gost i kod Džeremija Klarskona u starom serijalu Top Gear.

Ipak, malo je poznato da je nakon velike popularnosti i uspjeha serije Crna Guja (The Black Adder), 1984. godine sebe častio Aston Martinom V8 Vantage. 

Ovaj automobil za pogon je koristio 5.3 litarski V8 sa 380 ks. Od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) ubrzavao je za 5,2 s, a maksimalna brzina iznosila je 280 km/h. 

Za današnje standarde ovo nisu previše impresivni podaci, ali 1978, u vrijeme kada je V8 Vantage lansiran, bio je to drugi najstartniji serijski automobil na svijetu.

Iako se ovaj Aston Martin nije dugo zadržao u vlasništvu Rovana Etkinsona, podatak da je u jednom trenutku u saobraćanoj dozvoli stajalo njegovo ime, podiže kolekcionarsku vrijednost vozila. 

Automobil je uvršten u predstojeću aukciju kuće Bonhams koja će se održati u maju u staroj fabrici Aston Martina, "Newport Pagnell", a procjenjuje se da će biti prodat po cijeni između 150 i 180 hiljada britanskih funti.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije