Novosti

Pratite nas na Google news

Na prodaju najveći avion na svijetu

Na prodaju najveći avion na svijetu
Foto: N.N. | Na prodaju najveći avion na svijetu
N.N.

Informacije o finansijskim problemima "Stratolauncha" pokazale su se kao tačne. Kompanija se, međutim, ne gasi već traži kupca.

Nastavlja se priča o najvećem avionu na svijetu. 

Ista je počela kada je suosnivač "Microsofta" Pol Alen pokrenuo kompaniju "Stratolaunch" s idejom da izradi veliki avion sposoban da u orbitu lansira satelite umjesto da se za iste svrhe koriste skupe rakete. 

Projekat je postao upitan kada je prošle godine Alen preminuo, ali uprkos tome ovog aprila obavljen je prvi testni let aviona koji je postao zvanično najveći na svijetu po rasponu krila.

Nedugo zatim objavljeno je kako bi cijeli projekat mogao biti ugašen zbog finansijskih problema, ali tada su predstavnici kompanije demantovali nagađanja o propasti i poručili da će nastaviti s radom. 

Najnovije informacije ipak otkrivaju da je u vijestima o finansijskim poteškoćama ipak bilo istine, jer američki mediji sada pišu kako je cijei projekat – na prodaju.

Kompanija "Vulcan", glavni investitor u "Stratolaunch", pokušava da proda prvi avion i cijeli paket intelektualnog vlasništva vezan uz njega, kao i pogone u kojima je nastao i hangar u koji se može smjestiti. Cijena je, kako bi se u narodu reklo, prava sitnica – 400 miliona dolara.

Kao neki od zainteresovanih za preuzimanje Stratolauncha spominje se vjerovatno najpoznatije ime kad je reč o privatnim svemirskim turističkim letovima. Ričard Branson, osnivač "Virgin Galactica", navodno je Vulcanu za ovaj projekt ponudio – jedan dolar.

"Blue Origin" Džefa Bezosa i "SpaceX" Ilona Muska za sada nisu izrazili interes.

(Telegraf Biznis/Bug.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije