Novosti

Na sajmu Škodina sadašnjost i budućnost

Na sajmu Škodina sadašnjost i budućnost
Foto: B92 | Na sajmu Škodina sadašnjost i budućnost

Na štandu Škode u hali 1 Beogradskog sajma centralno mjesto zauzimaju novi kompaktni model Scala i SUV Kodiaq RS sa 240 "konja", a društvo im pravi futurističko vozilo na struju – koncept Vision E.

Češki proizvođač iznenadio je posjetioce auto-salona u Beogradu nesvakidašnjim eksponatom na svom štandu.

Kada je prvi put predstavljena svjetskoj javnosti u aprilu 2017, Škoda Vision E bila je prvi krosover-kupe ove kompanije.

Ovaj konceptni automobil pogonjen je elektromotorom koji proizvodi 306 ks (225 kW). Projektovan je da dostigne maksimalnih 180 km/h, a litijum-jonske baterije obezbjeđuju dovoljno električne energije za 500 km neprekidne vožnje.

Iako ima liniju tipičnu za krosover kupe vozila, Vision E nudi veoma komformu kabinu zahvaljujući velikom međuosovinskom rastojanju od 2.850 mm.

U unutrašnjosti ima mjesta za 4 odrasle osobe, od kojih svaka ima zasebno sjedište.

Koncept krasi veoma moderan dizajn, sa mnoštvom LED svjetlosnih elemenata, koji su upotrebljeni za farove, kao i za dnevna i stop svjetla, a poseban pečat daju mu dvije svjetlosne trake koje se prostiru čitavom širinom prednjeg dijela vozila.

Unutrašnjost je prozračna zahvaljujući velikim staklenim površinama, odsustvu B stubova, a prije svega zbog panoramskog krova koji je cijeli od stakla.

Škoda je novi koncept opremila sistemom polu-autopilota, tako da se automobil može kretati (ubrzavati i kočiti) u gradskim saobraćajnim gužvama, ali i na autoputu, bez intervencije vozača.

Vision E je čak u stanju da samostalno obavi preticanje drugih vozila, da se zadrži u okvirima trake kojom se kreće, ali i da detektuje slobodno parking mjesto i uparkira se bez pomoći vozača.

Češki proizvođač ne namjerava da se zaustavi samo na konceptnoj verziji, s obzirom da je najavio da će serijski krosover kupe biti ponuđen kupcima, i to najpre u Kini.

Ako se može reći da je Vision E budućnost Škode, druga češka zvijezda sajma u Beogradu je aktuelni serijski model Scala.

Škoda Scala dolazi na Beogradski sajam samo nekoliko mjeseci nakon svjetske premijere održane u decembru. Auto je po dužini (4.362 mm) i širini (1.793 mm) sličan VW Golfu, ali je nešto viši (1.471 mm) i – što je veoma bitno za komfor putnika – ima veće međuosovinsko rastojanje (2.649 mm) od njemačkog rivala.

Scala ima sličnu zapreminu korisnog prostora u unutrašnjosti kao Škoda Octavia, kako u putničkoj kabini, tako i u prtljažniku. Gepek ima 467 litara, a obaranjem naslona zadnjih sjedišta povećava se na 1.410 l.

Scala je važna za Škodu i zato što je to prvi automobil ovog proizvođača koji koristi MQB A0 mehaničku platformu, ali i zbog nekih stislkih detalja koji će krasiti buduće modele češke marke.

 

Na primjer, Scala je prvi novi model Škode koji na centralnom dijelu poklopca prtljažnika nosi ispisan naziv brenda umjesto ambelma.

Na početku prodaje, motorizaciju modela Scala činiće 5 turbo agregata, raspona snage 90-150 ks. Bazični benzinac je trocilindarski 1.0 TSI sa 95 ks, zatim sledi 1.0 TSI sa 115 “konja”, a u vrhu benzinske game je četvorocilindarski 1.5 TSI sa 150 ks.

Oni koji se opredjele za dizel opciju, imaju na raspolaganju četvorocilindarski 1.6 TDI sa 115 ks i 250 Nm.

Peti motor u ponudi je 1.0 G-Tec sa 90 konjskih snaga, koji osim benzina kao gorivo može da koristi i komprimovani prirodni gas (CNG).

Za prenos snage u modelu Scala koriste se 5-brzinski i 6-brzinski manuelni mjenjači, kao i sedmostepeni automatizovani mjenjač sa duplim kvačilom.

Škoda Scala u prodajne salone stiže u prvoj polovini godine, a cijena i tačan datum početka prodaje ovog modela biće poznati naknadno.

Treća Škodina srpska premijera na ovogodišnjem sajmu automobila je moćni SUV Kodiaq RS.

Prvi SUV model češkog proizvođača sa značkom "RS" ispod haube ima 2.0 litarski turbo dizel motor, povezan isključivo sa automatizovanim mjenjačem sa dvostrukim kvačilom.

Agregat raspolaže sa 240 KS na 4.000 obrtaja i 500 Nm obrtnog momenta već od 1.750 o/min.

Od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,9 s, a dostiže maksimalnih 221 km/h.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije