Novosti

Pratite nas na Google news

Najavljen električni Mercedes G-Klase

Najavljen električni Mercedes G-Klase
Foto: N.N. | Najavljen električni Mercedes G-Klase
N.N.

Mercedes G-Klasa nije baš najštedljivije vozilo, ali to će se promijeniti u budućnosti, tvrdi šef digitalne transformacije u Daimleru Sascha Pallenberg.

Pallenberg je najavio da će se na tržištu pojaviti potpuno električna G-Klasa, a njegovo obraćanje na Twitteru i prenošenje riječi njegovog šefa, direktora Daimlera Ole Kalleniusa jeste zaista veliko iznenađenje, prenosi Klix.ba, odnosno Motor1. com.

G-Klasa je već jedan od najskupljih modela u bogatoj Mercedesovoj ponudi, a realno je očekivati da električna verzija bude još skuplja. Vjerovatno će se prodavati pod EQ oznakom te slijediti EQC crossover i druge električne modele njemačke kompanije u narednoj deceniji. Među njima će biti flagship EQS koji će služiti kao električni ekvivalent S-Klasi. Već ranije smo vidjeli spektakularni koncept koji ga najavljuje.

Međutim, nekima je poznato da električna G-Klasa već postoji, a kreirala ju je austrijska kompanija Kreisel Electric (na slikama) te tako preduhitrila Mercedes zamenivši motor s unutrašnjim sagorevanjem - električnim. Kreisel Electric već ima i električni Hummer H1.

Električna Kreisel G-Klasa razvija 483 KS i od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,8 sekundi prije nego što dostigne maksimalnih 183 km/h. Kapacitet baterija iznosi 80 kWh, a domet je 300 km.

Kada će se Mercedesova električna G-Klasa pojaviti na tržištu, za sada nije poznato.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije