Novosti

Najavljena restilizacija Lamborgnihija Urusa

Najavljena restilizacija Lamborgnihija Urusa
Foto: Lamborghini promo | Najavljena restilizacija Lamborgnihija Urusa

Glavnokomandujući kompanije Lamborghini, one koja proizvodi egzotične automobile a igra za tim grupacije Volkswagen, Stefan Vinkelman se otvorio u razgovoru s italijanskim novinarima na temu budućnosti krosovera s imenom Urus. Jedini krosover u paleti apeninske marke je debitovao u decembru 2017. godine i veoma brzo je postao bestseler brenda.

Evo konkretnih brojki: prošle godine je isporučeno 5.021 primjeraka Urusa, što je 60 odsto od ukupnog broja prodatih Lamborghinija u tom dvanaestomjesečnom periodu. Uskoro bi trebalo očekivati i premijeru modernizovanog Lamborghinija Urusa, a kao mjesto za ovu zgodu je izabran divan skup nazvan Pebble Beach Contest of Elegance.

Poznajući kalendar zbivanja u automobilskoj industriji biva nam jasno da ćemo na novitet zategnutih bora morati da pričekamo do avgusta, ali kada dođe taj čas, onda ćemo, po Vinkelmanovim riječima, svjedočiti promociji vozila čija će snaga premašiti (aktuelnih) 650 "konja", ali uz najavljeno simultano smanjenje mase koja sada iznosi (u netu) 2.200 kilograma.

Sljedeći evolutivni pomak u životu Urusa je najavljen od strane šefa kompanije, za 2024. godinu, onda kada bi Urus trebalo da postane dopunjivi hibrid. Još uvijek nema pojedinosti u vezi s ovim navodima, ali je najvjerovatnije da će Urus tada podijeliti pogonski sklop s bratskim modelom Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid. S njim uostalom dijeli i arhitekturu.

Posjeduje biturbo motor u rasporedu V8, pa iz 4.0 litre zapremine i uz pomoć električnog motora razvija ukupnu vatrenu moć od 680 konjskih snaga. Da ne bude zabune, riječ je o pogonskom sklopu navedene alteranative Porschea, dok bi kod Urusa ti parametri morali da budu još više impresivni.

Daljim planovima je predviđeno da grdosija Lamborghini Urus u narednom pokoljenju postane čistokrvni električni model, ali bi to trebalo da se dogodi tek 2029. godine, mada je to pomalo provizorna ideja, odnosno podložna promjeni. Prvorođeni električni model Lamborghinija stiže godinu dana ranije, što će reći da će Urus biti drugi baterijski Lambo. Pionir bi trebalo da bude potpuno nov superautomobil u neobičnom formatu za italijanski brend. Veoma je moguće da će promovisati formulu sjedenja 2 + 2.

Dodatno je bitno pomenuti da Stefan Vinkelman iznjeo još jednu čudnu najavu. Naime, čovjek kaže da će prije isteka ove decenije Lamborghini posjedovati sistem autonomne vožnje četvrtog nivoa. Direktor je pojasnio da vozila italijanske marke neće biti lišena volana i papučica, i da će vlasnici Lamborghinija i dalje moći da upravljaju svojim čedom na točkovima. Međutim, podsjetio je i naglasio kako će primjena nove tehnologije omogućiti relaksiraniju eksploataciju automobila u saobraćajnim gužvama i u urbanim uslovima. Shodno tome, on smatra i biće da je u pravu, da bi bilo "truba" da egzotični Lamborghini ne ponudi ono što će u to doba imati i vozila radničkih brendova, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije