Novosti

Najluksuzniji Audi ikada – Q8

Najluksuzniji Audi ikada – Q8
Najluksuzniji Audi ikada – Q8

Audi je na sajmu automobila u Detroitu podigao zavjesu i predstavio ponos kompanije, koncept Q8

Q8 će biti najveći SUV u Audijevoj gami, a očekuje se da serijski model neće bitno odstupati od predstavljenog koncepta. Ovakvim pristupom Audi pokazuje da će se uprkos velikim finansijskim problemima u kojima se nalazi njegov patron Volkswagen, nastaviti sa snažnim nastupom na sjevernoameričkom tržištu, gdje se od ovog modela mnogo očekuje.

Jedan od čelnika Audija, Ditmar Fogenrajter na predstavljanju izjavio je da je Q8 vrhunac Audijevog stvaralaštva i da prikazuje snagu brenda kroz tehnološka i dizajnerska rešenja.

SUV sa sportskim linijama kupea

Jeste, ovaj podnaslov zvuči malo… Pa, bizarno. Ali tako sam proizvođač deklariše ovaj automobil, i nije da tu nema istine. Oštre linije, padajući krov, ima svakako sličnosti sa kupe varijantama. No, nemojte se prevariti, ovaj SUV je ogroman u pravom smislu te riječi.

Iako 502 santimetra dužine zvuče vrlo impresivno, Q8 je ipak kraći od bratskog modela Volkswagen Atlas. Međuosovinski razmak iznosi tri metra, te neće biti problema za smještaj putnika na zadnjim sjedištima uprkos kupeovskom padajućem krovu.

Prednji dio automobila odaje vrlo agresivan utisak. Dominira ogromna rešetka sa šest poprečnih “pregrada” koje dočaravaju veličinu ovog modela. Farovi vrlo lijepo prate liniju vozila, i čine da prednji kraj izgleda nešto sportskije. Što se tiče samih svjetala, Audi se svojski potrudio da u njih “ugura” sve što je mogao. Svjetlosni potpis, laserski zrak i šta sve ne.

Kompletan dizajn Q8 koncepta kao da ukazuje na muževnost ovog modela, potpuno suprotno linijama kod Atlasa, koji se reklamira prije svega kao porodični automobil. Audi Q8 nije ništa bitno sitniji od svog brata, s obzirom na to da je visok 170, a širok 204 cm.

Jedan od vrlo interesantnih detalja na ovom konceptu su i vrata koja se otvaraju na najobičniji dodir. Naime, vrata imaju ugrađene senzore koji reaguju i na dodir ruke i automatski otvaraju vrata do unaprijed definisanog ugla.

Q8 je nastavio sa trendom modernih SUV vozila (premda je ovaj trend primetan i u skoro svim drugim klasama)te je C stub ogroman. Na zadnjem dijelu automobila nalazi se svjetlo cijelom širinom vozila, koje ima trojaku ulogu kao stop svjetlo, signalizacija za skretanje i svjetlosni potpis.

U unutrašnjosti dolazi do izražaja taj sportski akcenat na kojem Audi insistira kod ovog modela. Naime, koncept Q8 predviđen je za samo četvoro ljudi, jedno je sigurno, prostora im neće manjkati. Dostupnost prostora putnicima zarad udobnije vožnje, koštala je Q8 veličine prtljažnika, čija zapremina iznosi 630 litara. Nije ovo malo, ni slučajno, ali od ovolikog automobila koji prima samo četiri putnika, očekivalo se više.

Vozačka pozicija okružena je futurističkim izdanjem instrumentalne table i centralne konzole. Ono što ogromnom broju proizvođača nikako ne uspijeva jeste da integrišu odnosno uklope tablet u enterijer automobila. Audiju je ovo pošlo za rukom i rezultat je fantastičan. Dva tableta preko kojih se kontrolišu info-zabavni sistem ali i dobijaju određene informacije vezane za sam rad automobila savršeno se stapaju sa enterijerom. Kada su isključeni, tableti poprimaju boju okolnih panela i na taj način se poput kakvog elektronskog kameleona uklapaju u ostatak centralne konzole. Vozač ima na raspolaganju i head up displej, koji sve relevantne informacije šalje na vjetrobransko staklo.

U unutrašnjosti vozila korišćeni su lagani materijali poput ugljeničnih vlakana i aluminijuma, dok se luksuz ogleda u udobnim kožnim sjedištima obloženim finom Nappa i Nubuk kožom.

Agregat, performanse i tehnologija

Koncept Q8 koristi hibridni pogon, koji objedinjuje sportske performanse i visoku efikasnost. Motor sa unutrašnjim sagorijevanjem je benzinski TFSI agregat sa 3000 kubika i 333 konjske snage sa maksimalnim obrtnim momentom od 500 Nm, dok električni motor razvija 100 kW i 330 Nm obrtnog momenta.

Uz pomoć automatske osmostepene transmisije, gore navedene cifre daju impresivne rezultate. Q8 stiže do “stotke” za 5,4 sekunde, a maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h. Audi tvrdi da na 100 kilometara, Q8 potroši svega 2,8 litara goriva i ostvaruje emisiju od 53 grama ugljen-dioksida po kilometru.

Kombinovana autonomija vozila (sa oba motora) iznosi oko fantastičnih 1000 kilometara. Vozač ima na raspolaganju tri moda vožnje: EV koji stavlja akcenat na električni motor, hibridni koji koristi oba agregata i “battery hold” mod koji više upotrebljava benzinsku pogonsku jedinicu.

Adaptivno ogibljenje dodatno akcentuje sportski karakter ogromnog SUV-a, ali zahvaljujući naprednoj tehnologiji može se zavisno od načina vožnje ili želja vozača može biti mekša ili tvrđa.

Ipak, treba sve navedene podatke i opise izgleda automobila uzeti sa malo skepse. Predstavljeni model je ipak konceptualno vozilo i iako će finalni proizvod nesumnjivo vrlo ličiti na ovaj koncept, i dalje ima prostora za određene promjene, prije svega u unutrašnjosti i možda previše futurističkom izdanju instrumentalne table i centralne konzole,s obzirom da se mnogi novinari već žale da vozačeva okolina izgleda isuviše “plastično”.

Koliko će Audi imati sluha za žalbe stručne javnosti, i da li će se sve veći finansijski problem Volkswagena odraziti i na premium brend u okviru grupe, vidjeće se vrlo uskoro. Za sada željno iščekujemo i serijsku verziju Q8 i novu borbu sa Mercedesom i BMW-om!

(vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije