Novosti

Nekad rijetkost, danas adut: Saznajte sve o 4x4 pogonu

Nekad rijetkost, danas adut: Saznajte sve o 4x4 pogonu
Foto: Ilustracija | Nekad rijetkost, danas adut: Saznajte sve o 4x4 pogonu

Prvi auto 4x4 bio je holandiski Spyker iz 1903., globalni uspjeh integralnog pogona ostvario je kultni ratni terenac Jeep Willys, a tržišna najezda auta s pogonom na svim točkovima počinje 1980., sportskim Audi Quattro.

Ako niste znali, prvi automobil s integralnim pogonom izmišljen je 1900. Lohner Porsche (prezime vam je sigurno poznato) bio je elektromobil s elektromotorom u svakom točku. Prvi klasični auto s integralnim pogonom stigao je tri godine kasnije, ali za ozbiljniji tržišni uspjeh trebalo je pričekati više od pola vijeka. Doduše Willys CJ (skraćeno od Civilian Jeep) na tržište je stigao 1947., a ubrzo potom i njegov glavni konkurent Land Rover.

Prvi automobil s pogonom 4x4, koji je postigao ozbiljniji tržišni uspjeh bio je engleski Jansen FF iz 1966., a početkom sedamdesetih u igru ulaze Japanci (Subaru 1800). Najezda automobila s pogonom 4x4 počinje 1980. prvim Audijem Quattro. Tada je pokrenuta lavina. Svako ko imalo poznaje dinamiku vožnje potvrdiće vam da su automobili s integralnim pogonom znatno sigurniji nego klasični.

Vučna sila se ravnomjerno raspoređuje na sve točkove, pa preostaje dovoljno rezerve za bočno vođenje sprijeda i odpozadi. Ako je pogon samo zadnji, ili samo prednji, točkovi lako iskoriste potpunu vučnu ili kočnu silu samo u jednom uzdužno, pa ništa ne ostaje bočno vođenje. Tada auto tangencijalno izlijeće iz zavoja, ili napravi piruetu, ovisno kližu li prednji ili zadnji točkovi.

Ako pogon 4x4 nije prevladao u običnim autima, očigledno ima i mana. Mehanizam integralnog pogona znatno je komplikovaniji od klasičnog prenosa, jer su umjesto jednog diferencijala potrebna - tri. Naime, pored prednjeg i zadnjeg diferencijala potreban je i srednji, koji usklađuje brzine vrtnje i razdjeljuje pogonski moment između prednjeg i zadnjeg pogonskog mosta.

Sve to povećava ukupne otpore i masu, što pogoršava ubrzanja i smanjuje brzinu na asfaltu, a istodobno povećava potrošnju. Uz to masa raste za blizu 100 kg, a povećava se i potrošnja. Klasični se terenci često izvode bez središnjeg diferencijala. U normalnoj vožnji koriste samo zadnji pogon, a prednji se priključuje na terenu, gdje je usklađivanje brzina obrtaja nepotrebno (zbog stalnog proklizavanja točkova). A ostali su se priklonili trendu SUV vozila, kombinacije terenaca i običnih auta.

(jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije