Novosti

Pratite nas na Google news

Nije Tesla, ali jeste Nikola

Nije Tesla, ali jeste Nikola
Foto: Nikola promo | Nije Tesla, ali jeste Nikola
N.N.

Takmičenje ko će da napravi zanimljiviji i funkcionalniji električni kamionet se nastavlja.

Kraj prošle godine obeležio je kontroverzni Teslin Cybertruck, a u 2020. mogao bi da zablista jedan drugi pik-ap na struju.

Kompanija Nikola objavila je tehničke detalje i kompjuterske rendere električnog pik-ap modela Badger.   U poređenju sa Teslinim Cybertruckom, Badger ima konvencionalniji, ali i moderan dizajn spoljašnjosti kojom dominiraju LED svjetla.

Vozilo je dužine 5.900 mm, pirine 2.160 mm i visine 1.850 mm.

Na renderima je prikazana takozvana "double cab" verzija, sa dva reda sjedišta pored tovarnog djela, a za sada nije saopšteno da li će Nikola praviti i "single cab" opciju.

 Zanimljivo je da je u planu proizvodnja dvije varijante. Iako su obje električne, jedna će koristiti vodonična gorivne ćelije za proizvodnju električne energije u samom vozilu, dok će se druga oslanjati isključivo na baterije i njihovo punjenje na strujnim priključcima.

Klasična električna verzija biće opremljena litijum-jonskom baterijama kapaciteta 160 kWh i imaće autonomiju do 483 km. Model sa vodoničnim gorivnim ćelijama, sa druge strane, moći će da pređe i do 966 km sa punim rezervoarom vodonika.

Ovako velika autonomija biće postignuta zahvaljujući tome što će i varijanta sa gorivnim ćelijama imati baterije koje mogu da se pune putem kabla na punjačima, pa će moći naizmjenično da koristi uskladištenu struju iz baterija, kao i onu koja se dobija iz gorivnih ćelija.   Proizvođač ističe da će električni kamionet imati maksimum snage od 919 KS, dok će vozaču stalno biti na raspolaganju 462 KS. Maksimalni obrtni moment iznosiće 1.329 Nm.

Kompanija Nikola navodi da će Badger moći da povuče do 3.629 kg Planovi za serijsku proizvodnju i cijene ovog pik-apa nisu saopšteni, a predviđeno je da vozilo bude predstavljeno u produkcijskoj verziji u septembru 2020.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije