Novosti

Nije dugo na tržištu, a već je dobio kinesku kopiju

Nije dugo na tržištu, a već je dobio kinesku kopiju
Foto: N.N. | Nije dugo na tržištu, a već je dobio kinesku kopiju

Kinesko ogromno tržište zahtijeva nešto drugačiji pristup, zbog čega su dvije velike korporacije, DiDi Chuxing i BYD, odlučile udružiti snage i izraditi električno vozilo posebno dizajnirano za potrebe njihovih stanovnika.

Rezultirajući električni automobil zove se DiDi D1 i ima jedan prilično problem - izgleda kao jednojajčani blizanac Volkswagenova ID.3.

Ključne funkcije ovog potpuno električnog vozila su izuzetno udobno vozačko sjedalo za dugotrajnu vožnju, podesiva klizna vrata za lak pristup i sistem autonomne vožnje drugog nivoa koji uključuje upozorenja na napuštanje trake i upozorenje na opasnost od udara na pješaka. Automobil takođe nadgleda vozača kako bi osigurao da on ili ona ostanu usredotočeni i drže obje ruke za upravljačem vozila.

Nažalost, mnogi neće vidjeti dalje od dizajna, on je gotovo identičan Volkswagenu, a možemo prepostaviti da se i dvoje mladih Kineza na biciklima na promotivnoj fotografiji pita: gdje smo već ovo vidjeli?! Odgovor bi im mogla biti sljedeće fotografija, koja prikazuje Volkswagen ID.3.

Treba biti iskren pa priznati da je interijer nešto originalniji. Motor je sa 136 KS, a spominje se doseg od 418 km.

Podsjetimo da je BYD jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila a DiDi Chuxing je kompanija koja je uzela Uberov dio s kineskog tržišta i najveća je svjetska kompanijaza usluge prevoza sa 60 miliona vožnji dnevno. Ovo vozilo koristiće se upravo u uslugama sličnim Uberovima, odnosno u modernoj verziji taksi prevoza.

Zašto su Kinezi mislili da bi bila dobra ideja kopirati VW vjerovatno će ostati tajna, ali sam automobil gotovo će sigurno postati uobičajen prizor na kineskim ulicama u bliskoj budućnosti. DiDi D1 će takođe pridonijeti smanjenju štetnih emisija na kineskim ulicama.

(HAK Revija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije