Novosti

Nijemci grade novu testnu dionicu za električne kamione

Nijemci grade novu testnu dionicu za električne kamione
Foto: Man promo | Nijemci grade novu testnu dionicu za električne kamione
N.N.

Djeluje da Evropa neće uspjeti da izbjegne električnu budućnost ni u oblasti transporta robe.

Ovdje je takođe Njemačka odlučila da preuzme ulogu lokomotive razvoja prevoznih solucija, pa forsira ovaj pravac razvoja koji podrazumijeva upotrebu baterijskih teškaša.

Da bi se ovakav projekat prenio s papira u realan svijet, bilo je neophodno da čak četiri proizvođača udruže. Tako su pakt po ovom pitanju sklopili MAN, Scania, Volvo i Daimler. Vodeća i organizaciona uloga je povjerena njemačkoj Asocijaciji automobilske industrije.

Planom je predviđeno da autoput broj dva, koji inače vodi od Berlina ka Rurskoj regiji, bude baza za demonstraciju pokazne rute za električne kamione.

Konkretna dionica bi u prvoj fazi bila opremljena stanicama s ponudom ubrzanog punjenja, to jest konektorima CCS, dok bi kasnije bili instalirani super moćni, takozvani "megavat punjači", i to na četiri tačke duž autoputa. Bitno je reći da bi takve stanice bile izgrađene s obje strane dionice.

Ideja je da cjelokupan projekat bude kompletiran u naredne dvije godine, to jest do jeseni 2023. Tada bi na ruti trebalo da počne testni period u kom bi bili korišćeni kamioni, u ovom zadatku ortačkih marki. Na kraju ćemo još reći da je finansijska vrijednost projekta procijenjena na 27 miliona evra, što je suma koja će u potpunosti biti uložena u opremu duž autoputa, piše AutoRepublika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije