Novosti

Nikola tuži Teslu zbog krađe

Nikola tuži Teslu zbog krađe
Foto: Nikola Motor Company | Nikola tuži Teslu zbog krađe

Manje poznata električna start-up Nikola Motor Company odlučila je da tuži Teslu zbog krađe intelektualnog vlasništva.

Nikola Motor Company postao je poznat širom svijeta 2016. godine kada je najavio električni kamion nevjerovatnih performansi.

Bilo je to još u maju te godine, puno prije prije nego što su se u Tesli uopšte odlučili na električni kamion. U međuvremenu je stigao i prototip, pa i drugi model pod imenom Nikola Two. Ali serijski model još uvijek čekamo.

I dok se Nikola mučio sa startom proizvodnje, svoju viziju električnog kamiona pripremali su i u Tesli. Kada su vidjeli prve skice, u Nikoli su reagovali pismenim upozorenjem sa zahtjevom da se premijera odgodi dok se ne riješe sporni elementi.

Naime, Nikola smatra kako je Tesla s njihovog kamiona ukrao brojna dizajnerska rješenja. U Tesli se nisu obazirali na upozorenja i pustili su prototip u javnost. 

Sada je stigla tužba, a u njoj se tvrdi da je krađa dizajna uzrokovala zabunu kod potencijalnih kupaca koji su prevareni uplatili depozit za Teslin Semi.

Foto: Tesla
Foto: Tesla

Potražuju ni više ni manje nego čak dvije milijarde dolara. U svakom slučaju, Tesla nije patentirala niti jedan dizajnerski detalj sa svog kamiona, dok je Nikola za svoje vozilo dobio šest patenata.

Među njima su vjetrobran, aerodinamički detalji, smještaj vrata i prednji branik, sve rješenja prvi put viđena na nekom kamionu. Iako je Tesla nastao puno prije Nikole, kada su u pitanju kamioni, sličnosti su neosporne. 

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije