Novosti

Nissan Juke dobio hibridno izdanje

Nissan Juke dobio hibridno izdanje
Foto: Nissan promo | Nissan Juke dobio hibridno izdanje

​Japanski krosover pozajmio je hibridni pogonski sklop od bratskog Renaulta Captur.

Poslije dvije godine postojanja aktuelna generacija Nissanovog Jukea dobija još jednu verziju koja će mu dobro doći.

Naravno, prije svega zbog poboljšanja prodajnih rezultata koji su daleko od onoga što je Juke nekada umio da ostvari u Evropi.

Dakle, hibridni pogonski sklop stiže iz Renaulta. U pitanju je kombinacija 1,6-litarskog benzinskog agregata sa dva elektromotora (jedan je starter-generator).

SUS jedinica isporučuje 91 ks, primarni elektromotor 49 ks, dok potonji starter-generator sa vremena na vrijeme priskače u pomoć uz još 20 "konja".

Elektromotori se napajaju energijom skladištenoj u bateriji skromnog kapaciteta od 1,2 kWh. No, prednost ove baterije je manja masa, od nekih 40 kg, te samo vozilo nema preveliku masu kao što je to čest slučaj sa PHEV modelima.

Nissan navodi da je moguće obavljati do 80% vožnje u gradu uz upotrebu isključivo električne energije, a obećavaju i uštedu od 40% benzina naspram SUS varijante.

Što se tiče transmisije, i tu je preuzeto rješenje iz Renaulta. Transmisija stiže iz Formule 1 gdje je Renault uveo tzv. "dog-clutch" automatski mjenjač, s četiri prenosna odnosa za benzinski blok, i još dva kada je u električnom režimu.

Ukratko, jedan od elektromotora (slabiji), koji ne pokreće točkove, između ostalog zadužen je za sinhronizaciju prenosa.

Tako su, u poređenju s klasičnim kvačilom, smanjeni gubici trenja i poboljšan odziv na gas, kao i bolje rekuperiranje energije prilikom oduzimanja gasa.

Nissan je takođe omogućio tzv. E-Pedal sistem, odnosno mogućnost da se vozi gotovo samo sa jednom papučicom i to gasom. Oduzimanjem gasa dolazi do kočenja (intenzitet zavisi od režima dopunjavanja koji korisnik izabere).

Juke je malo revidiran što se tiče izgleda. U Nissanu ističu da su promjene bile u cilju poboljšanja aerodinamike.

Tako naprijed vidimo nešto drugačiju rešetku, kao i blago izmijenjen odbojnik.

Pozadi je postavljen spojler, zarad veće efikasnosti, a japanska marka ponudila je i novi set felni dimenzija od 17 do 19 cola. Unutar vozila je gotovo sve isto, osim instrumentalne table koja je sada prilagođena hibridnom pogonu.

Zbog većeg broja komponenti koje ima hibridni sklop, nešto je moralo da strada.

Ovaj put je to zapremina prtljažnika koja kod ove elektrifikovane verzije iznosi 354 l, što je za 68 l manje od standardnog Jukea.

Hibridni Juke ući će u prodaju na evropskom kontinentu tokom idućeg ljeta, prenosi autorepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije